Мис Алчак: дивовижні місця Судака


Опубликованно 05.10.2017 10:10

Мис Алчак: дивовижні місця Судака

Місто Судак розташований на березі бухти, яка з сходу закінчується мисом Алчак. Городяни і відпочиваючі часто вирушають на мис, щоб помилуватися околицями, влаштувати пікнік або здійснити невелику подорож по цікавим і загадковим місцям мису Алчак-Кая.

Пам'ятки Судака

Судак – місто з давньою історією, тому туристам є що подивитися.

При в'їзді в місто привертає увагу Генуезька фортеця, споруджена в ХІV сторіччі італійцями на місці найдавнішого міста Сугдеї, відомого ще з давньоруських літописів.

Знаходиться неподалік селище Новий світ приваблює не тільки найчистішими пляжами, але і відомим у всьому світі заводом шампанських вин «Новий світ», який був заснований князем Левом Голіциним в XIX столітті. Екскурсія у виробничі приміщення і дегустація дуже подобаються туристам. У селищі зберігся будинок-музей Л. Голіцина, куди теж пускають відвідувачів і де знаходиться музей вина. Цікаво прогулятися вздовж моря по обривистій Голіцинській стежці, яка призводить до гроту, де раніше зберігали пляшки з шампанським і де, за легендою, співав великий Шаляпін.

Бухти і джерела з джерельною водою, залишки старовинних веж і фортець, сходів і оборонних споруд – все це робить Судак привабливим для туристів.

Мис Алчак – ще одна цікава пам'ятка Судака.Загадкова назва

Кримсько-татарською Алчак-Кая означає «низька скеля», висота мису насправді невелика і складає 152 м.

Природні особливості

Мис Алчак (Судак) являє собою коралові відкладення, які піднялися з глибин стародавнього океану Тетіс близько 10 мільйонів років тому, коли утворилася кримська гряда.

На сколах кам'яних брил досі можна знайти відбитки древніх раковин, морських їжаків та молюсків. Якщо придивитися, то в гірських утвореннях добре помітні гілочки доісторичного корала і скелети риб. Вапняк за минулі століття мраморизировался, затвердів і перетворився з морського дна в геологічний музей під відкритим небом.

Прогулянка по мису Алчак буде цікава тим, хто захоплюється мінералами. Колись існувала легенда, що на горі можна здобути справжнє золото. Однак насправді необізнані люди приймали за золоті прожилки крупинки золотистого піриту. Ще 20 років тому можна було легко назбирати жменю золотих кристалів за півгодини.

Знайдуться на Алчак-Кая ісландський шпат, мармуроподібний кальцій та інші мінерали. У 1950-х роках ці камені добувалися в промислових масштабах.

Мис Алчак відноситься до заповідних територій Криму, де збереглася дивовижна рослинність, невластива цим місцям. Незважаючи на близькість моря, рослини тут переважно степові. Зарості шипшини, барбарису і глоду чергуються з фісташкове дерево і можжевельниковыми кущами. Зрідка зустрічаються розкішні дуби і кримські сосни. Прикрашають обривисті схили сланкі дикі троянди і пагони каперсів, які навесні дивують незвичайно красивими білосніжними квітами.Головне - не збитися з стежки!

Всього 2 години буде потрібно для того, щоб обійти мис Алчак по колу і повернутися назад. Що можна побачити за цей час, йдучи по прокладеній екологічній стежці довжиною 800 м?

Біля підніжжя мису знаходиться невеликий пляж, і якщо скупатися, то дорога здасться менш стомлюючої.

Поруч з початком стежки росте величезний дуб, навіть старожили не знають точно, скільки йому років.

Трохи вище доріжки розташований грот під назвою Еолові арфа. Його добре видно здалеку, адже це величезна наскрізна скеля, схожа на кільце. До дивовижного природного споруди веде крута стежка. Якщо подолати її, то можна послухати, як звучить музика кримського вітру. Утворилася Еолові арфа завдяки вивітрюванню. Найкращі на мисі Алчак фото робляться саме в гроті, адже в обрамленні застиглих коралів, як у рамі, відкривається прекрасний вид на Судакську бухту і далі, на Новий Світ, мис Капчик, гори Дурень, Коба-Каї і Кріпосну, скелю Сокіл. В ясні дні можна побачити навіть Ялту.

Помилувавшись, варто вирушити далі.

Незабаром зручна доріжка призводить до Чертовому містку. Так назвали дощана місток, перекинутий через обвали і обрив. Йти за ним треба обережно.

Доріжка починає петляти під важкими нависаючими скелями уздовж берегової лінії. Нагромадження кам'яних брил іноді виглядає лякаюче, здається, що ось-ось – і камені впадуть у море, захоплюючи необережного мандрівника за собою.

Вниз від стежки йдуть численні доріжки до маленьких бухт, де добре плавати і ловити рибу і крабів, яких тут водиться дуже багато. В чистій воді рибки видно здалеку, не треба навіть сходити зі стежки. Найпросторіша – Капсельская бухта.

Якщо пощастить, і річка Суук-Су полноводна, то можна побачити, як прісна річечка впадає в солоне море. У 1914 році розбурхана ріка стала причиною страшного лиха, зруйнувавши будинки і забираючи в море людей.

На вершині гори Алчак можна знайти печеру-штольні, де добували мармуроподібний кальцит. Тут же археологи виявили стоянку давніх людей епохи освоєння бронзи і скарб часів Боспорського царства.

Екологічна стежка виводить на східну сторону гори, пляж за мисом Алчак відмінний і тому його давно облюбували туристи, кожне літо встановлюють намети. Пляж невеликий – всього півкілометра завдовжки, але затишний і чистий.

Треба зазначити, що стежка не випадково прокладена вздовж моря. У Алчак 3 вершини, з яких тільки північна безпечна для непідготовленого туриста. До південної і центральної вершин прокладених та маркованих доріг немає. Місця там дикі, часто бувають каменепади, багато ущелин і розломів, схили круті й небезпечні.Як зручніше добиратися?

Приїхавши в Судак, треба обов'язково відвідати мис Алчак. Як дістатися туди, знає кожен житель Судака і з задоволенням підкаже дорогу.

Пройшовши головною курортною вулиці міста, Кипарисовій алеї, і вийшовши на набережну, треба повернути ліворуч і дійти до кінця. Прогулянка займе 20-30 хвилин.

Набережна завершується човновою станцією, за якої на схилі гори видно Еолові арфа. Це і є початок стежки. Стежка веде вздовж моря, то спускаючись до пляжів, то піднімаючись вище.

Місцями дорога по мису Алчак розчищена для зручності мандрівників, зроблені східці, перила і містки, є лавки для відпочинку.

Вхід на екологічну територію безкоштовний.

Можна пройти по екологічній стежці, почавши свою подорож зі сторони селища Сонячна Долина.Попередження туристам

Захопившись прогулянкою, не варто забувати про час. Хоча з вершини мису в нічний час відкривається приголомшлива панорама Судака, сяючого безліччю вогнів на тлі темно-синього моря, спуститися в темряві зуміє не кожен. Вночі, коли погано помітна стежка, подорожніх підстерігають різні неприємності: можна зірватися у щілини між каменями, підвернути ногу на слизькій стежці або збитися з дороги. Ще одна небезпека на мисі Алчак – обриваються зі схилів у глибоке море камені, обсипається грунт, а також несподівані каменепади.

Кожне літо рятувальники МНС виводять з Алчак-Кая заблукалих туристів.Правильна екіпірування для пригоди

Вирушаючи на мис Алчак, треба пам'ятати, що кримські гори, невисокі і на вигляд безпечні, все-таки не прощають помилок і зневажливого ставлення. І щоб пригода залишила тільки позитивні спогади, необхідно правильно підготуватися:Взуття. Ні в якому разі не можна взувати шльопанці – вони легко ковзають по схилах. Не підходять підбори або ганчіркові капці. Кросівки – найкраща взуття для гір.Обов'язково потрібен головний убір.Якщо день сонячний, треба запастися сонцезахисним кремом і темними окулярами.З собою треба взяти не менше 1 л чистої води на людину.Для вечірньої прогулянки потрібно потужний ліхтар.

Слушно экипированному туристу дорога здасться легкою і запам'ятається як приємна цікава прогулянка.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут