Літературний квартал (Єкатеринбург): адресу та фото


Опубликованно 07.10.2017 00:01

Літературний квартал (Єкатеринбург): адресу та фото

Є в Єкатеринбурзі дивовижне місце – не має аналогів парк, який зібрав у собі кілька музеїв. Сьогодні це неймовірної краси міської острівець зі старовинними ліхтарями, доглянутими дерев'яними будівлями, тінистими алеями (багатьом деревам понад 200 років), кам'яними мостовими, альтанками і литими фігурними гратами. Центром музейної експозиції є відкрита літня естрада «раковина», де вечорами музичні колективи виконують класичну музику. Ось такий він - Літературний квартал в Єкатеринбурзі.

Незвичайне об'єднання

У наші дні цей музей - один з найбільших в Росії. У ньому синтезується не тільки звичайна музейна діяльність. Центр займається театральним та видавничою справою, а також виконує збір та опрацювання матеріалів з історії літератури регіону. Унікальний музей і єдиним у країні друкованим періодичним виданням – журналом «Літературний квартал».

Входять в об'єднання дві будівлі будинку-музею: Д. Н. Мамина-Сибіряка та П. П. Бажова (у місті). Кілька будівель музеїв:Ф. М. Решетнікова;П. П. Бажова (в Сысерти);«Літературне життя Уралу XX століття»;«Літературне життя Уралу XIX століття»;Ляльок та дитячої книги «Країна чудес»;будівлі камерного театру, літньої естради та відділу фондів.

Адреса Літературного кварталу в Єкатеринбурзі: вулиця Пролетарська, 18.Музей «Літературне життя Уралу XIX століття»

Біля тихого Храму стоїть не дуже примітний старовинний двоповерховий будинок. Завсідники цих місць, кажуть, що вечорами, якщо прислухатися, можна почути ніжний жіночий голос, виконуючий романс під звуки рояля. Стіни цього будинку приховують багато таємниць. Одна з них – скандальна і трагічно закінчилася історія кохання Дмитра Наркисовича Маміна-Сибіряка та Марії Якимівни Алексєєвої (їй і належав будинок). Сьогодні тут музей. Його експозиції відображають найплідніший період творчості письменника і все життя літературних кіл Уралу того періоду. Виставлені в музеї документи, які розповідають про відомих сучасників Мамина-Сибіряка, музичної та театральної життя міста. Атмосфера цих років відтворюється в літературних віталень, на музичних вечорах і годинах домашніх читань, які внесені в робочу програму працівників музею.

Музей «Літературне життя Уралу XX століття»

Це будівля Літературного кварталу в Єкатеринбурзі – особливе. Унікальний візерунчастий терем з високим ганком, оздобленими ажурними поручнями з навісом, сріблястою дахом різної висоти з йдуть по карнизу прозорим дерев'яним мереживом, з круглими і напівкруглими вікнами і високими дверима з глухим різьбленням і загадковими малюнками. Сьогодні цей будинок – пам'ятка російської дерев'яної архітектури провінційного модерну. «Народився» він у «срібному столітті», а відкривався експозицією «Олександр Блок і "Срібний вік російської культури"». З тих пір в музеї було багато чудернацьких виставок. Дуже жвавий інтерес викликала експозиція «Сказання Уральських гір». Не менш цікаво пройшла виставка, яка приїхала з муніципальної бібліотеки французького Гренобля: «Стендаль: бунтар і мрійник». В її рамках зустрічалися письменники Італії, Франції, США, Китаю та інших країн.

Музей веде дуже активну діяльність. У його стінах проходять зустрічі письменників-початківців, вечори романсу, презентації нових збірок поетів і прозаїків, виставки молодих художників, дитячі ранки, родинні свята і т. д.

Музей ляльок та дитячої книги «Країна чудес»

Як і весь Літературний квартал (Єкатеринбург), цей музей унікальний. Ніде в світі більше немає такої колекції літературних персонажів з творів для дітей, виконаних у вигляді ляльок і раритетних дитячих видань XIX-XX століть.

Одну з кімнат сучасної будівлі музею колись займала сім'я Маміна-Сибіряка. Сам будинок належав дружині працівника з рудника Черепанової - маркшейдеру Березовському. Саме тут був написаний перший варіант роману «Приваловские мільйони». Гроші від його видання письменник витратив на покупку власного будинку.

В музеї часто проходять дитячі свята, лялькові вистави, конкурси та ранки. Раз у два роки експозиція змінюється. Експонати виконує майстер по лялькам і колекціонер Олена Лісіна. Жодна виставка не проходить без її участі.

Будинок-музей Ф. М. Решетнікова

В 1991 році, 1 жовтня, відкрився для відвідувачів. Міські історики стверджують, що саме тут, в будинку місцевого листоноші, з'явився на світ майбутній письменник.

Цей будинок Літературного кварталу в Єкатеринбурзі (фото представлені в статті) був побудований купцем Карнауховим в середині сорокових років XIX століття. Останньою власницею вважається дружина поштмейстера. Порожні кімнати вона здавала службовцям поштової станції.

Унікальна експозиція музею. Тут простежується міцна нерозривний зв'язок між меморіальної частини музею та літературній: народився майбутній письменник в сім'ї поштаря, його вихованням займався дядько, який працює поштовим службовцям, а герої творів Ф. М. Решетнікова практично всі – ямщики і поштарі. Виставки музею, розповідаючи про життя творчості письменника, плавно переходять до розповіді про поштовій службі позаминулого століття, про її звичаї і традиції.

У цьому музеї Літературного кварталу (Єкатеринбург) відтворені з історичною точністю каретний сарай, стайня і ямщицкая. Вся господарська начиння, предмети необхідні в дорозі та поштові вози відтворюють унікальну атмосферу поштового двору Уралу середини і кінця XIX століття. Це другий у нашій країні музей, що відновив побут поштової станції того періоду (перший під Санкт-Петербургом).Будинок-музей Д. Н. Мамина-Сибіряка

Розташовується він в будинку, придбаному письменником для своєї матері на гонорар за «Приваловские мільйони» і дивиться вікнами на парк Літературного кварталу в Єкатеринбурзі. Проживала в ньому вся сім'я: письменник, його мати, сестра і брати.

Музей прийняв перших відвідувачів у 1946 році. І сьогодні там зберігається унікальна атмосфера будинку Маміна-Сибіряка.

Екскурсія починається з письменницької лабораторії. Розповідь про роботу прозаїка перегукується з життям його сім'ї та стосунками близьких по духу людей, які пройшли через весь художній світ письменника.

У виставкових залах музею поєднуються стилізовані і справжні предмети, і кожен з них дає можливість глибше зрозуміти особистість письменника, його творчі задуми, думки, ідеї і їх втілення у створених творах.Літні майданчики

У теплу пору року в Літературному кварталі Єкатеринбурга літня естрада починає свою роботу. Вона виконана в стилі початку минулого століття: відкрита «перлова раковина» і ряди зручних лавочок з витими підлокітниками. Завершують картину красиві ліхтарі, стилізовані під екстер'єр всього парку. На цій сцені теплими літніми вечорами проходять поетичні марафони, концерти класичної музики або дитячих колективів.

А ось Літня веранда Літературного кварталу (Єкатеринбург) брала в цьому році Всесвітній фестиваль вуличного кіно. Гості приходили зі своїми «сидячими місцями» і затишно розташувавшись на траві, дивилися короткометражки молодих режисерів. Переможця обирали світлом ліхтариків.

Щорічно в День міста на веранді проходить фестиваль арт-проекту «Бомонд» і безліч інших безкоштовних заходів.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут