Чи варто їхати в Абхазію: особливості, визначні пам'ятки та рекомендації


Опубликованно 08.10.2017 13:00

Чи варто їхати в Абхазію: особливості, визначні пам'ятки та рекомендації

Одним з варіантів відпочинку для росіян є Абхазія. Це досить зручна країна, яка знаходиться поруч. До того ж для подорожі в ці краї не потрібна віза. Втім, враховуючи досвід туристів, які протягом останніх років відпочивали в Абхазії, складається враження, що туди краще не їхати. Давайте розберемося в тому, чи варто їхати в Абхазію на відпочинок або краще обійтися іншими курортами. Висновок буде складено на основі досвіду багатьох відпочиваючих, які описували свої пригоди на різних форумах.

Переваги

Почнемо з переваг. Як і на будь-якому іншому курорті, в Абхазії дуже красиво. Подібні краси недоступні ніде в Росії, навіть в Сочі. Саме перша перевага – бірюзове море. Враховуючи, що тут не ходять кораблі (бо країна в ізоляції досі), вода в морі практично не забруднюється продуктами згорання палива, нафтою. Звичайно, російські судна тут ходять, але їх дуже мало.

Природа тут теж приголомшлива. Туристи люблять дивитися на знамениті плантації мандаринів, їсти інжир і хурму, зриваючи фрукти прямо з дерев. Види в цих краях дуже мальовничі. Також багато туристів відзначають наявність історичних місць. Зокрема, на озері Ріца знаходиться дача Сталіна. Вождь, за розповідями туристів, дуже любив напівтемрява, який панує в стінах цієї будівлі.

Також відносною перевагою може стати відсутність натовпу туристів на пляжах і взагалі в містах та селищах цього невизнаної держави. Повітря в Абхазії чистий і свіжий. Тут немає ніякого виробництва (а якщо і є, то невеликі), а вся країна живе на вирощуванні фруктів/овочів, а також за рахунок туристичного бізнесу.

Чи варто їхати в Абхазію заради всього цього? Відповісти на це питання повинен кожен для себе сам. На жаль, описані вище переваги закінчуються. Море, пісок, свіже повітря і краси пейзажів – ось ті плюси, чим може похвалитися Абхазія.Пам'ятки

Пам'ятки в цій країні наступні:Гірське озеро Ріца – мабуть, найвідоміша пам'ятка, яка знаходиться в мальовничому місці і розташований на висоті 950 метрів на рівнем моря. Його особливість – зміна кольору протягом року. Влітку воно має зелено-жовтий відтінок, взимку – блакитний. Озеро – це одна з тих причин, по якій необхідно відвідати Абхазію і влітку, і взимку.

Гегский водоспад, вода якого славиться своєю чистотою і дуже низькою температурою. Найчастіше туристи відвідують це місце з липня по вересень – після цього періоду дістатися до нього стає дуже складно, тому краще всього відвідувати Абхазію пізньою весною або влітку.

Новоафонська печера – одна з найбільших у всьому світі. Поруч з нею знаходиться Новоафонский монастир і храм Симона Кананіта. Печера насичена застиглими водоспадами, озерами, сталагмітами і сталактитами, зсередини її висвітлюють білі і червоні ліхтарики, які роблять її дуже красивою.

"Гагрипш" – цей ресторан є символів міста Гагри. Він користується найбільшою популярністю із-за своєї історії: принц Ольденбурзький викупив будівлю на паризькій виставці і в розібраному вигляді привіз в Абхазію. У 1903 році ресторан відкрився для відвідувачів. Працює він до цих пір.Замок принца Ольденбурзького – прекрасне будова, розташоване на високому схилі. Побачити цю споруду можна під час прогулянки в Приморському парку. Зараз замок перебуває в аварійному стані, доступ туди заборонений, а територія охороняється. Екскурсії по замку не проводяться, однак деякі туристи туди проникають, знімають відео.

Недоліки

Недоліків тут багато, кожен з них потребує детального роз'яснення. Враховуючи досвід туристів і відгуки людей в інтернеті, можна зробити висновок про розгул злочинності в країні і недоброзичливу ставленні до туристів. Як би дивно це не звучало (адже країна живе на туризмі), але це дійсно так. Розглянемо основні недоліки, які допоможуть зрозуміти, чи варто їхати в Абхазію чи ні.Бруд і розруха

Ринки, пляжі, міста, набережні, скрізь бруд. Таке враження, що комунальні служби тут взагалі не працюють, а місцеві жителі вважають нормальним сидіти біля багаття, пити і є, абсолютно нічого після себе не прибираючи. Після таких посиденьок біля багаття місцева молодь просто встає і йде, а зауваження російських туристів, які не звикли до подібного, або пропускають повз вуха, або щиро не розуміють, чому вони повинні щось там прибирати після себе.

Тому вся краса природи, чисте повітря і море – все це перекреслюється брудом на набережній, в місті, у дворах. І навіть чисте море з-за відсутності кораблів брудниться звичайним побутовим сміттям: пластиковими та скляними пляшками, обгортками від морозива і т. д. Все ще думаєте про те, чи варто їхати в Абхазію? Тоді йдемо далі.

Розруха є практично скрізь. Часто зустрічаються багатоповерхові будинки, частина яких взагалі не має вікон. Цілком нормальна ситуація, коли один житловий будинок покинутий наполовину. Тобто половина квартир пустують і взагалі не мають вікон, у другій половині живуть люди.

Також за останні 15 років місцева влада Абхазії нічого не відновили і не побудували. До того ж ніяких перспектив не передбачається. Рідко ремонтом займаються російські інвестори, місцеві в цьому участі практично не беруть.

Ставлення до росіян

Судячи з відгуків деяких туристів, у країні починає виникати русофобія. Багато людей підліткового віку впевнені, що росіяни просто рвуться в їх благословенний край, і ті щасливчики, яким вдалося сюди пролізти, повинні кланятися місцевому населенню в ноги. Звідси й погане ставлення до туристів: хамлять офіціанти в кафе, продавщиці в магазинах, просто перехожі, навіть діти.

До того ж у місті та в курортних зонах дуже багато молодих хлопців, які так і прагнуть підсадити туристу на плече птицю, після чого нахабним чином вимагають за це гроші. Це знайоме всім, адже подібне зустрічається у багатьох місцях, включаючи Крим і Сочі, проте з такою зневагою, як це роблять в Абхазії, не роблять ніде. Якщо турист пручається і відмовляється платити за те, що якийсь перехожий підсадив до нього на плече птицю або мавпу, то відразу назріває конфлікт.

По суті, для абхазів росіяни чи інші приїжджі – це дійні корови, і якщо місцеві бачать туриста, то є велика ймовірність, що його спробують обдурити або навіть пограбувати.Пробки і відсутність культури водіння

Якщо ви роздумуєте про те, чи варто їхати в Абхазію на машині, то наша відповідь - ні. Хамство на дорогах зашкалює, абхази постійно підрізають один одного, а якщо бачать автомобіль з російськими номерами, то не вважають за потрібне пропускати його в спірних ситуаціях. Звідси і велика кількість аварій на дорогах.

Ще один аргумент на користь того, щоб не їздити до Абхазії на автомобілі – його можуть викрасти. Звичайно, якщо у вас гарна машина з надійної системи захисту, то її не вкрадуть (хоча можуть пошкодити), але бюджетні автомобілі можуть викрасти. Були випадки, коли у туристів викрадали автомобіль, припаркований на стоянці, а потім його знаходили в горах повністю розбитим. Хороша машина з сигналізацією, швидше за все, нікуди не дінеться. Але варто враховувати відсутність культури водіння, і потрапити в ДТП тут простіше простого.Межа

Окремої уваги заслуговує межа, на якій доведеться стояти багато годин. Це важко, особливо дітям. Багатьом навіть думати доводиться про те, чи варто їхати в Абхазію з дітьми, адже межа – це справжня мука. Саме для туристів, адже абхази на своїх автомобілях проїжджають без черги. До цього лояльно ставляться прикордонники, приймають це як належне. На одну машину туриста припадає п'ять-шість автомобілів місцевих, які проїжджають без черги. Це буде тривати до тих пір, поки хтось з туристів не влаштує скандал з прикордонниками, однак якщо він сам спробує лізти без черги, нічого не вийде.

Те ж саме стосується і при переході кордону пішки. Туристи стоять у черзі, а місцеві проходять повз і лізуть за її межами. На жаль, рідко зустрічаються люди, які готові перешкодити місцевим. Останні, якщо і натикаються на опір з боку туристів, сильно обурюються цим.Раніше було краще

Варто зазначити, що після війни Абхазія була справді дуже доброю культурною країною з приємними людьми. Тоді приїжджих навіть на кордонах пропускали без черг, їм раділи. Це було цілком логічно, так як країна, яка тільки й живе туризмом, повинна піклується про приїжджих, надаючи їм комфортні умови. Однак зараз молоде покоління веде себе по-хамськи, і це увійшло в звичку.

Зазначимо, що деяким людям у віці, які пам'ятають добрі відносини двох країн, соромно за сучасну молодь, однак нічого вдіяти вони не можуть. Так чи варто зараз їхати в Абхазію? Подібне питання незабаром взагалі стане риторичним для багатьох росіян.Гостинність

На жаль, старі добрі традиції гарного гостинності дотримується тільки старше покоління. Ними пишаються, але це мало стосується сучасних молодих людей. В Абхазії прийнято поводитися зі своїми. Якщо ти свій, то тебе ніхто не зачепить, і в разі пограбування все повернуть вкрадене.

До речі, про крадіжку. Якщо ви все ще не вирішили, чи варто їхати на відпочинок до Абхазії, то в разі прийняття позитивного рішення знайте: не потрібно брати з собою цінні речі, які легко вкрасти. У молоді вважається нормою вкрасти що-небудь у туриста, оскільки за це злодіям нічого не буде. Так, можна викликати поліцію, скласти протокол, однак насправді ніхто не буде шукати злодія, який щось там украв у туриста. Таких справ у міліції сотні.

Також деякі туристи, які думали про те, чи варто їхати в Абхазію і в підсумку поїхали, та ще й на автомобілі, часто розповідають погані історії про свою подорож. Деякі машини з російськими номерами грабують навіть вдень. Місцевої молоді нічого не варто розбити вікно автомобіля і витягнути з нього те, що лежить на видному місці.

Також в історіях про Абхазію люди розповідають, що злодійством займаються навіть діти у віці 6-7 років. Вони приглядаються, хто в кафе яку замовляє їжу, і потім переслідують до готелю. Часто діти вступають в розмови з туристами і розпитують про враження про їх країні. Однак це всього лише спосіб приспати пильність випили мандрівників. При зручному випадку дітлахи можуть вкрасти гаманець, сумку або телефон в темному провулку і втекти. Місцеві старші абхази кажуть, що дітям просто нічим зайнятися, а батькам плювати, що робить їх чадо.Так чи варто їхати відпочивати в Абхазії?

Від цієї країни бажано триматися подалі. На жаль, вона сильно зіпсувалася, і ситуація з кожним роком погіршується. Має місце навіть важкий кримінал, але це, на щастя, поки рідкість. В Абхазії можна нажити собі серйозних проблем, тому багато туристів, які там побували, навіть не сумніваються в тому, чи варто їхати в Абхазії в серпні або в інший час року. На жаль, люди не змінюються в залежності від часу року.

Висновок

Все перераховане вище – це не особистий досвід. Ця інформація була взята з різних форумів, соціальних порталів, де люди діляться досвідом відпочинку в різних країнах світу, в тому числі і в Абхазії. Кожен сам для себе повинен вирішити, чи варто їхати в Абхазію в листопаді, жовтня або в іншому місяці. Однак при цьому враховувати всі описані вище ситуації.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут