Скеля Золоті ворота (Коктебель, Крим): опис, легенда, екскурсія по морю


Опубликованно 09.10.2017 09:20

Скеля Золоті ворота (Коктебель, Крим): опис, легенда, екскурсія по морю

Скеля Золоті ворота - це місцева визначна пам'ятка Коктебеля - невеликого курортного містечка на сході Криму. Щорічно сюди приїжджає багато відпочиваючих, які проводять тут свій відпустку, але мало хто з них знає про Золотих воротах, точніше, про історію цього місця, про те, які існують легенди і багато іншого. Що ж, треба б виправити це.

Опис і де знаходиться

Як вже було сказано вище, знаходяться Золоті ворота в Криму, в Коктебелі, недалеко від гірського масиву Кара-Даг. Деякі туристи, які вперше прибули в Крим, часто думають, що це якийсь історико-архітектурна споруда, за типом Тріумфальної арки або щось схоже, адже назва цілком відповідає, але немає. Об'єкт має цілком природне походження. Колись це була цільна скеля, але вітру і хвилі за довгі століття зробили в ній наскрізний отвір, тим самим перетворивши в арку, під якою пропливають катери і просто відпочиваючі.

Скеля Золоті ворота в Коктебелі має висоту близько 15 метрів і завширшки 6 метрів, а приставку "золоті" вона отримала з-за свого природного матеріалу - жовтого бальзамита, який при дуже яскравому сонці злегка блищить.Як дістатися

Для того щоб дістатися до скелі Золоті ворота в Коктебелі, потрібно спочатку потрапити в саме місто. Зробити це можна лише двома способами: на особистому автомобілі або на рейсовому автобусі. Тепер більш докладно про кожну з них.Особистий транспорт

На особистому транспорті добираються в основному або кримчани з інших населених пунктів, або туристи з боку керченської поромної переправи.

Отже, щоб доїхати до Коктебеля з боку Керчі, потрібно виїхати на дорогу Е97, вона ж М17. Зробити це легко. Від переправи слід направлятися прямо до перехрестя з перетином вул. Кірова. Потім потрібно буде згорнути на вул. Маршала Єременко, а з неї виїхати на вул. Горького і далі вже на трасу М17, яка призведе до самого Коктебелю. Загальний час в дорозі складе приблизно 1 годину 45 хв або трохи менше.

Для більшої зручності рекомендується скористатися навігаційної системою або картою.

Що ж стосується дороги з інших місць, наприклад з Сімферополя, то сюди можна дістатися, слідуючи по дорозі Р23. За часом це займе не більше 2-х, а може бути, і менше годин.Автобус

Ще один не менш ефективний спосіб потрапити в Коктебель - це автобус. З боку Сімферополя відправлення йдуть регулярно, єдине, коли туристичний сезон наближається до кінця, кількість рейсів значно падає, але зате завжди можна доїхати до Феодосії, а звідти вже до Коктебелю. Звісно, не надто зручно, але все ж.

Якщо говорити про поїздку з Керчі, то тут ситуація трохи гірша. Прямих рейсів до Коктебеля ходить лише 1 автобус, і то в 9:30 ранку. У всіх інших випадках доведеться рухатися з пересадкою у Феодосії, що, знову ж таки, вкрай незручно.

Ось, власне, і все, що стосується подорожі до Коктебеля. Далі за курсом Золоті ворота.Дорога до Золотих воріт

Тепер, після прибуття на місце, саме час розповісти, як дістатися до Золотих воріт у Коктебелі. Пам'ятка знаходиться на території Карадазького природного заповідника. Потрапити туди можна кількома способами: пішки;в рамках екскурсії;на машині.

Забігаючи вперед, хочеться відзначити наступний факт - хоч варіантів декілька, всі вони в кінцевому результаті зведуться в один.Пішки або на авто

Щоб дістатися з Коктебеля до Золотих воріт, потрібно пройти ні багато ні мало - трохи більше 6 км. Звичайно, шлях можна значно скоротити, якщо скористатися послугами маршрутного або звичайного таксі, яке довезе до входу в Карадазький природний заповідник. Там необхідно буде придбати вхідний квиток, який коштує 300 рублів, і приєднатися до однієї з туристичних груп.

Так, на жаль, самостійно пройти на територію не вийде, тільки в межах пішої екскурсії, але про це трохи нижче.

Якщо говорити про те, як проїхати на машині до Золотих воріт у Коктебелі, то тут абсолютно все те ж саме, що і в попередньому варіанті. Єдине, що можна зробити - це доїхати до входу, де в подальшому купується квиток на відвідування заповідника. В'їзд на особистому авто строго заборонений.Екскурсії піша

Отже, після того як буде куплений вхідний квиток на територію заповідника, треба буде приєднатися до будь-якої туристичної групи. Люди тут є завжди, так що проблем з часом очікування точно не буде. До речі, весь піший маршрут становить приблизно 7 км або трохи більше, а також вимагає невеликої фізичної підготовки, т. к. присутні і спуски, підйоми. Ускладнюється все тим, що влітку тут дуже спекотно, навіть у ранні години. Рекомендується взяти з собою достатню кількість води.

По дорозі можна милуватися красивими пейзажами і шикарним видом на скелі Кара-Дагу, паралельно слухаючи розповіді гіда про цих місцях. Чесно кажучи, одним із самих головних мінусів будь-екскурсії є обмеженість у всьому, тобто рухатися потрібно тільки строго по маршруту, щоб укластися у відведені часові рамки. Благо, під час привалів і невеликих стоянок можна побродити по околицях самостійно. Ну да ладно, зараз не про це.

Сама екскурсія дуже захоплююча, і за один такий "захід" можна цілком наповнити туристичний альбом. Місця тут дуже гарні, а з деяких точок так і зовсім чудові.

Після приблизно половини шляху маршруту організовується невелика стоянка, якраз в місці, де відкривається вид на море і на ті самі Золоті ворота. Спочатку може здатися, що спуститися до них не можна, але варто лише гарненько придивитися, як відразу ж в очі кинеться прокладена стежка.

Спуск цілком собі нормальний і не викликає труднощів. Природно, про намір піти вниз говорити не слід, бо в рамках екскурсії це заборонено.

Загалом основна мета досягнута. Подальше подорож також цікаво і дозволяє зробити ще чимало шикарних знімків, але потрібно рухатися далі.Екскурсія морська

Прогулянка на катері є однією з найпопулярніших екскурсій по морю до Золотих воріт у Коктебелі. Триває така поїздка, як правило, 1 година 30 хв - 2 години, все залежить від місця відправлення. Квиток коштує не надто дорого - 600 рублів, але в залежності від багатьох деталей, наприклад розміру судна, його класу і т. д., ціна може змінюватися аж до 1200 руб. і вище.

Починається маршрут або від причалу в Коктебелі, або з найближчого містечка Курортне. По ходу просування гід розповідає про історію цих місць і знайомить з деякими пам'ятками, які добре видно з моря. Ось, наприклад, одна з таких - скеля Чортів палець, або Шайтан бармак.

Під час пішої прогулянки вона не так ефектно виглядає, як з моря. До речі, коли проходите поруч з цим місцем, техніка, телефони або фотоапарати) може давати збій! Також можна побачити скелю Парус, грот Ревучий, скелю Маяк і водоспад Зміїний.

Кульмінацією ж стане арка Золоті ворота, під якою пропливе катер. У цей момент зазвичай люди загадують бажання і кидають монетку так, щоб вона вдарилася об скелю і впала в море. На жаль, не всі екскурсійні катери проходять під аркою, так що це питання потрібно уточнювати заздалегідь. Після "Золотих воріт" туристам дається деякий час (10-15 хв.), щоб скупатися в морі, після чого катер розвертається і йде назад.

На цьому морська екскурсія закінчується.Легенда

Ну і на завершення хотілося б розповісти легенду про Золоті ворота в Коктебелі. Крим, взагалі, славиться своїми оповідями про різних місцях, так що ця пам'ятка не стала винятком. Пов'язана легенда, природно, з потойбічним світом.

Спочатку скеля носила назву Шайтан-Капу, що можна перевести як "чортові ворота" або "ворота диявола". Переказ свідчить, що одного разу рибалка на своєму човні повертався додому, але піднялася буря викинула його на берег, а судно розлетілося на друзки при ударі об скелі. Тоді у рибака не залишалося вибору, як укласти угоду з самим дияволом.

Умову було просте - проплисти під тією самою аркою. Рибак погодився і негайно це зробив, в результаті чого втратив відразу 20 років свого життя. З того самого моменту місцеві жителі намагалися не наближатися до воріт, щоб не навести на себе нещастя.

А на цьому все. Вдалих подорожей!



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут