Де знаходиться Ай-Петрі в Криму?


Опубликованно 14.10.2017 20:46

Де знаходиться Ай-Петрі в Криму?

Найвідоміша в Криму і не тільки гора Ай-Петрі – один з головних символів Кримського півострова. Входить вона до складу Ялтинського заповідника. Мальовнича гора вважається самої вітряної точкою в Криму і місцем, де найчастіше спостерігаються туманні дні. Більш докладно про те, де знаходиться Ай-Петрі, яким шляхом можна дістатися до неї, можна дізнатися, ознайомившись з наданою інформацією в статті.

Про назву гори

Назва пов'язана з давним-давно стоїть в цьому місці грецьким монастирем Св. Петра (саме так з давньогрецької мови перекладається «Ай-Петрі»). Залишки цієї древньої споруди збереглися до сьогоднішніх днів.

Насправді назвою «Ай-Петрі» можна іменувати і саму південну точку плато – вершину гори, і всю Ай-Петрінську яйлу (звану «столовим масивом), яка займає територію в 300 кв. метрів.

Більш докладно про те, де знаходиться гора Ай-Петрі, дізнаємося після невеликої її опису.

Ай-Петрі: опис

Гора підноситься в 1234 м над поверхнею Чорного моря. Як не дивно, вершина гори майже плоска і рівна.

Є одне оману з приводу самої високої точки Ай-Петрі. Насправді найвищою є не основна вершина Бедене-Кир (з тюркської перекладається як «перепелина гора»), а західна вершина, що має назву Року. Її висота дорівнює 1346 метрам. Є ще й третя вершина (східна) у Ай-Петрі, що досягає у висоту 1100 метрів.

Часто на фотознімках запам'ятовують своєрідні зубці – найкрасивіші види гірського масиву. Саме ці виступи з 1947 року офіційно є пам'яткою природи. Це унікальне твір природи займає площу, рівну приблизно 614 га і представляє воно собою 4 величезних (висота - приблизно 60-80 метрів) і безліч дрібних на гребені виступів. Причина формування цього дива природи – поступове вивітрювання з морських рифів (вік верхнеюрский) вапнякових порід.

Які населені пункти розташовані там, де знаходиться Ай-Петрі? Місто Алупка та селище Кореїз знаходяться прямо під горою.

Лінія морського горизонту проглядається з вершини гори на відстані близько 130 кілометрів (для порівняння: з узбережжя Ялти вона простежується на відстані до 10 км).Місце розташування

Де знаходиться Ай-Петрі? Всі поціновувачі краси природи обов'язково повинні відвідати гору і її мальовничі околиці, розташовані неподалік від курортного міста Ялти. Підноситься вершина, як зазначалося вище, прямо над Алупкою і селищем Кореїз Кримського півострова, що входять в Ялтинський заповідник.

Вершина ця є однією з відвідуваних туристами, що приїжджають на пляжний відпочинок у курортні зони Криму. Відноситься гора до Ай-Петринської яйли (гірський масив), що є частиною Кримських гір.

Старовинна легенда

Серед людей, що мешкають в Криму (де знаходиться гора Ай-Петрі), про дивовижною і загадковою горі ходить безліч красивих казок, легенд, вражаючих казок та історій. Одна з найпопулярніших легенд, що віддалено нагадує всім відому сумну шекспірівську повість, – історія про закохану молодій парі.

Давним-давно неподалік від цієї гори жили 2 сім'ї, досить заможні. В одних був син (Петро), в інших – прекрасна дочка. Молоді люди полюбили один одного справжньої, світлою, чистою любов'ю, такою, яка буває лише один раз у житті.

На жаль, батьки з обох сторін були категорично проти цього союзу: і для дівчини, і для нареченого вже давно були підібрані відповідно багатий наречений і завидна наречена. Батьки, дізнавшись про бажання дітей зв'язати свою долю, поставили ультиматум: або батьки, отчий дім і багатство, або ганьба, злидні і голод поруч з коханою людиною.

Молоді люди, зневірившись, прийняли єдино вірне, на їх думку, рішення: одночасно не поступатися батькам і не відрікатися від них. Вони вирішили покінчити з собою і назавжди залишитися разом, хоч і не на землі.

Міцно взявшись за руки, вони піднялися на гору і стали біля самого обриву в Чорне море. Поклявшись в останній раз в любові навіки там, де знаходиться Ай-Петрі, вони попрощалися. Однак скелястий обрив був занадто малий і вузький для них двох, тому комусь із них потрібно було стрибати першим. Хлопець зголосився зробити це, а його кохана обіцяла відразу слідом за ним зробити це. Петро, глянувши на небо, зробив останній свій крок і розбився об скелі. Тіло його тут же зникло під гладдю темної води.

Испугавшаяся дівчина передумала повторити за ним стрибок. Вона підвела до неба руки і видала крик відчаю: «Ай, Петро!». Сіла вона на камінь і став оплакувати свого коханого. На світанку з першими променями сонця її сльози перестали литись, обрив і море вже не здавалися страшними. Кругом щебетали птахи, і дівчина вирішила, що не варто побиватися так сильно по спочилому юнакові, адже у неї ще шанувальники і зустріне вона другу любов. Розгорнулася вона і пішла додому.

З тих давніх пір ця гора називається Ай-Петрі (значення – «Святий Петро»), і тепер чоловіки-християни скрізь жінок пропускають вперед.

І донині ця вершина і оточують казкові місця нагадують людям про ту трагічну історію кохання двох молодих людей.Де знаходиться канатна дорога?

На Ай-Петрі прокладена канатна дорога, визнана в Європі найбільшою.

Для туристів під час екскурсії на вершину є можливість скористатися фунікулером, наступним по канатній дорозі. Цей шлях в повній мірі дозволяє насолодитися мальовничими видами Ялтинського заповідника і побачити з великої висоти великі території приморської землі.

Для того щоб скористатися канатною дорогою, необхідно приїхати в Місхор (частина сел. Гаспра). Там знаходиться перша станція канатного шляху. Спуститися в Місхор потрібно з Південнобережного шосе. Від Ялти до цієї станції ходять автобусні маршрути № 27 та 32.

Подорож по канатній дорозі

Триває підйом 15 хвилин. Кабінки, які тримаються на міцних сталевих тросах, вміщують по 40 чоловік. По мірі руху По дорозі вгору у пасажирів сильно захоплює дух від поступово відкривається з висоти чудової панорами морського узбережжя і навколишньої місцевості.

В процесі підйому є один вихід з кабіни і перехід в іншу. Це відбувається на пересадковою станції, розташованій посеред лісу в горах, і називається вона "Сосновий бір". Слід зазначити, що наступний ділянку дороги унікальний – безопорний відрізок є найдовшим у Європі. Його довжина перевищує 1500 метрів, а підйом має кут, який досягає 46 градусів.

Казкові, невимовні краси відкриваються погляду там, де знаходиться Ай-Петрі.Як дістатися?

На автомобілі потрібно добиратися досить звивистій і вузькій гірській дорозі («серпантин»). Петляющее шосе «Ялта – Бахчисарай» виводить на майданчик Тюзлер, після якої слід їхати до ущелини Учан-Су (гірська річка) повз соснової гаї з назвою «П'яна».

Чим вище дорога піднімається, тим стає прохолодніше і чистіше повітря, а рослинність в гірських лісах рідшає. На висоті над рівнем моря приблизно в 1 кілометр відкривається практично безліса горбиста рівнина, де тільки зрідка зустрічаються соснові і букові гаї.

Далі там, де знаходиться Ай-Петрі, особливо на вершині (після підйому) всіх мандрівників відвідує легке і радісне почуття умиротворення і свободи.

Прогулянку на гору можна вчинити і пішки по стежках, у числі яких знаменита Боткінська стежка. Також сюди, в потрібну точку, можна дістатися на маршрутному таксі, відправляються від автовокзалу Ялти. Потрапити на гору можна кількома шляхами. Однак самим комфортним, швидким і популярним вважається підйом по канатній дорозі.

У будь-якому випадку, подорож до Ай-Петрі дозволить познайомитися і з іншими природними пам'ятками, розташованими в околицях гори: вершиною Бедене-Кир, меридіаном Ай-Петринским, загадковими печерами та метеостанцією.Висновок

У Криму, де знаходиться Ай-Петрі, туристи відчувають якоюсь невидимою ниткою зв'язок з дивовижною гірською природою, зачаровує своєю красою і свіжістю атмосфери.

Слід відзначити, що на самому вітряному місці в Криму в свій час був зареєстрований рекорд по швидкості вітру – 50 м/сек. І саме в цьому місці в 1970 році метеорологи зафіксували в цілому 215 днів у році з туманами.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут