Чим примітне село Біла Глина в Краснодарському краї


Опубликованно 29.10.2017 01:57

Чим примітне село Біла Глина в Краснодарському краї

Біла Глина Краснодарського краю – це невеличке гарне село, розташоване на березі річки Розсипна. Ще недавно це була звичайна тиха провінція, але зараз тут активно розвивається туризм, з'являється все більше місць для відпочинку і розваг. Все село кращає і кращає з кожним днем. До речі, це місце згадується в романі Михайла Шолохова «Тихий Дон».

Історія та економіка

Село Біла Глина Краснодарського краю було засновано в 1820 році воронезькими селянами. Свою назву воно отримало завдяки величезним покладів каоліну, який видобувають у ямах на березі річки. Ця глина відрізняється високою пластичністю і раніше використовувалася для виготовлення посуду. Сьогодні в селі живуть найвідоміші потомствені професіонали гончарної справи.

До складу району населений пункт увійшов в 1924 році і за дванадцять років існування побував у складі Південно-Східної області, Північно-Кавказького та Азово-чорноморського краю. Частиною ж Краснодарського краю село стало тільки восени 1937 року.

Економіка району базується на багатогалузевому землеробстві та переробної промисловості. Аграрний комплекс тут складають тринадцять господарств колективного сектору і чотириста селянських фермерських господарств. Великі займаються вирощуванням цукрових буряків, виробництвом м'яса, молока та насіння соняшнику. А одне з вузькоспеціалізованих підприємств зосереджено на плодових культурах.

З кожним роком в районі зростає культура землеробства, активно використовуються нові технології, що допомагає отримати відмінний урожай, навіть при не самих хороших кліматичних умовах. Фотографії села і останні новини можна подивитися на офіційному сайті названого регіону.

Розташування

Адміністративний центр Краснодарського краю – село Біла Глина, розташоване в двохстах кілометрах від Краснодара. На північно-сході вона межує з Целинским і Егорлыкским районах Ростовської області, на заході з Новопокровским районом Краснодарського краю, а на півдні з Красногвардійським районом Ставропольського краю.

Белоглинский район складається з чотирьох поселень – Новопавловского, Центрального, Успенського і села Біла Глина. Через район проходить залізниця «Краснодар-Волгоград» і дві автодороги, що зв'язують Ростов і Ставрополь, а також Сальськ і Тихорецьку.

Завдяки розвиненій мережі доріг, в село можна без проблем дістатися з будь-якого міста Кубані. А самий найближчий аеропорт розташований в Армавірі.

Карту Білої Глини Краснодарського краю без проблем можна подивитися в сервісах «Гугл карти» і «Яндекс карти», досить просто вбити потрібну адресу, будинок і вулицю.

Клімат

У селі Біла Глина Краснодарського краю помірно-континентальний клімат. Влітку середня температура тут не падає нижче 24?С, а взимку рідко буває менше -6?С. Відмітна риса – довгі посушливі періоди без опадів, наприклад весь лютий.Пам'ятки і розваги

Найпопулярніше місце як серед жителів, так і серед гостей, які приїхали в Білу Глину Краснодарського краю – це Аквапарк «Оазис», який включає в себе три басейни з атракціонами, кафе з доступними цінами і стоянку для автомобілів.

Інформація про ціни і режимі роботи доступна на офіційному сайті закладу. Так, у 2017 році ціна вхідного квитка для дорослого становила п'ятсот рублів, а для дітей – триста.

Пам'ятки, в повному розумінні цього слова, в районі відсутні, але тут є ряд слушних пам'яток культури, наприклад:музей першого героя СРСР, льотчика А. В. Ляпидевского;меморіал, присвячений пам'яті героїв загиблих у Великій Вітчизняній війні, встановлений в 1974 році;пам'ятник жертвам фашизму, який можна знайти в чотирьох кілометрах від адміністративного центру (саме на його території в 1942-1943 роках гітлерівськими військами було вбито понад 3500 тисяч невинних людей);пам'ятник молодому поколінню тридцятих років, зведений у 1995 році;пам'ятник збитому в 1942 році льотчику С. Білоусов.

Серед пам'яток архітектури виділяється побудоване ще в далекому 1903 році будівля загальноосвітньої школи, а також зведене на кошти землевласників в кінці вісімнадцятого століття будівля музична школи. Саме з балкона цього будинку в 1920 році виступав М. І. Калінін.Відпочинок

Центральна паркова алея – справжня гордість села, по красі вона не поступається алеях великих міст. Її затишок розташовує до приємного спокійного відпочинку і повільні прогулянки. Всі доріжки вимощені, а по обидва боки тягнуться квіти і дерева. В кінці алеї розташований цілорічно працює фонтан і меморіалу з вічним вогнем.

Береги численних річок (Розсипна, Меклета, Татарка і Калала) заросли очеретом, в яких водяться водоплавні птахи, тому в регіоні розвинена і популярна полювання і є кілька великих зарибнених водойм.

На території села працює історико-краєзнавчий музей, Будинок культури ім. Звягіна, кінотеатр під радянською назвою «Ударник», центральна і дитяча бібліотеки і спортивних комплекс.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут