Де знаходиться Біле озеро в Білорусі?


Опубликованно 01.11.2017 03:12

Де знаходиться Біле озеро в Білорусі?

Чиста прісна вода, тиша і спокій – все це Біле озеро. Білорусь по праву вважають країною озер, адже їх тут понад 10 тисяч. Всі вони по-своєму унікальні і цікаві, і розповідати про кожного з них можна довго. Тому не будемо втрачати часу і почнемо.

Про назву

В описах озера може зустрічатися декілька варіантів назви водойми. Найбільш часті з них – «Бледнае або Блядь возера», що в перекладі з білоруської значить Бліде або Біле озеро.

Розташування

Щоб зрозуміти, де знаходиться Біле озеро в Білорусі, важливо усвідомлювати, що воно не єдине. Така назва закріпилася за кількома водоймами країни, які знаходяться в різних областях. Але зараз розмова піде про Білому озері (Білорусь), яке є одним з водойм Нарочанской групи. Розташоване воно в Мядельском районі Мінської області. Від містечка Мядель до озера 6 км в південно-західному напрямку. Найближчим населеним пунктом є село Гатовичи. Озеро розташоване трохи південніше від нього. Відстань від водойми до населеного пункту приблизно 1,3 км

Короткий опис

Озеро Біле (Білорусь, Мядельский район) не відноситься до великих водойм країни. Площа його менш ніж 2 км2, а розміри улоговини – 2,02 ? 1,44 км

Водозбірний басейн водойми, тобто територія, грунтові і поверхневі води якої стікають у Біле озеро, становлять близько 5 км2. Обсяг водних ресурсів – 5,71 км3.

Берегова лінія простягається на 6 км. Грунт вздовж узбережжя переважно піщаний. Схили озерної улоговини мають висоту від 2 до 5 м. Дно, починаючи з триметрової глибини, має вистилку з сапропелю. Так називають донні відкладення прісноводних водойм, що сформувалися за багато століть з відмерлих частин водних рослин, залишків тварин організмів, планктонної суспензії і частинок грунту. Сапропель в якості лікувальної грязі активно використовується в медичних цілях. Саме тому на березі водойми побудований санаторій і є кемпінговий стоянка.

Біле озеро в Білорусі є безстічним. У багатьох місцях його береги заросли водними рослинами. Піщане мілководді досить широке, однак до двометрової глибини може бути істотно зарослим. По берегах Біле озеро заросло чагарником.

Відпочинок на водоймі

Біле озеро в Білорусі – це відмінне місце, де можна добре провести час. Тут забезпечений спокійний і врівноважений відпочинок на природі. Він може бути направлений на оздоровлення, оскільки поруч знаходиться чудовий санаторний комплекс «Сосни», або на рибалку і збір грибів, ягід. У будь-якому випадку відпочиваючі отримують максимум задоволення і користі від свіжого повітря і навколишніх пейзажів.

Місцевість навколо водойми поросла густими лісами. Тут зустрічається безліч болотистих місць, але трапляються грядисто-горбисті ділянки. З 1981 року навколишня територія віднесена до гидрологическому заповіднику «Черемшица». Це означає, що озеро та довколишні землі знаходяться під охороною держави, і тут слід дотримувати певні правила поведінки. На території заповідника не можна смітити, шуміти, ламати дерева і так далі. Але поважаюча себе і навколишню природу людина дотримується подібні правила в будь-якому місці відпочинку.

Рибалка

Як же хочеться показати всім озеро Біле (Білорусь)! Фото, на жаль, не зможе передати весь захват від навколишньої краси, але уявити себе з вудкою саме в цьому місці дозволить.

Водойми Нарочанського парку, до яких відносять і озеро Бліде (Біле) – це рибальський рай! Тут водиться величезна кількість різновидів риб, а конкретно – краснопірка, лящі, лини, окунь, плотва, щука та інші. Рибалка платна, припустимо тільки любительський лов. Путівку можна придбати в декількох місцях. Основне оформлення відбувається в Нарочи і в Нарочском, Ново-Мядельском, Мядельском, Костянтинівському і Сырмежском лісництвах. Також можна купити путівку в Мінську, Сморгоні, Островці, Молодечному та Вілейці. Її вартість може коливатися від 800 до 1700 руб.

Рибалити можна з берега, але доведеться трохи пройти по мілководдю до глибини, і маломірних човнів. Встановлений на плавзасобі мотор по потужності не повинен перевищувати 15 л/с.

Санаторій «Сосни»

«Сосни» - санаторій вищої категорії. Тут можна підлікувати сечостатеву і нервову системи, кровообігу, органів травлення і дихання, кістково-м'язовий апарат і сполучну тканину. Крім того, бажаючі можуть пройти комплекс СПА-процедур і масажів. Велике задоволення відпочиваючим доставляють піші прогулянки на озеро Нарочь і Біле. Мальовничі пейзажі, що оточують ці водойми, нікого не залишать байдужими. Від корпусів санаторію до берега Нарочи всього 100 м до озера Білого (Блідого) трохи більше – 400-500 м. Так що бажаючі насолодитися тишею і спокоєм незручностей не відчувають.

Але це ще не все...

Вже згадувалося, що в Білорусі багато озера отримали назву «Біле». Найвідоміші з них знаходяться у Брестській і Гродненській областях. Добиратися до цих водойм на особистому транспорті нескладно.

Найближчим до водоймища великим населеним пунктом у Брестській області є місто Мікашевичі (Білорусь). Біле озеро знайти неважко. Рухаючись по трасі Слуцьк-Солігорськ-Мікашевичі, трохи не доїхавши до останнього, слід виконати лівий поворот і потрапити на трасу М10. Через кілька кілометрів буде рибгосп «Біле» і заправка. Ще трохи проїхати вперед - і ви на місці. Тут за любительський лов риби платити не потрібно. Додатково навколо озера можна збирати гриби та ягоди.

До Білого озера в Гродненській області від міста Гродно приблизно 30 км. Їхати в північно-східному напрямку. Під'їзд до озера на автомобілі утруднений, але в деякі місця цілком можливий.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут