Истобенский огірок: секрети і традиції


Опубликованно 11.11.2017 04:09

Истобенский огірок: секрети і традиції

Кому огірочків, солененьких, бочкови-их?..

Прочитали? Уявили? Відчули, як наповнився слиною рот? Між тим смак справжніх бочкових огірків, засолених за всіма правилами, багатьма забутий. Говорячи про солоні огірки, народ найчастіше згадує про ряди півлітрових банок на магазинних полицях з завлекательными етикетками типу "Огірки від дяді Вані", "Традиційний російський посол" тощо. На багатьох этикеточках далі дрібним шрифтом додано іноземне таємниче слово "Корнішони". А ще, десь збоку, зовсім маленькими літерами надруковано: "Виготовлено в Китаї". Так де ж вони, справжні російські солоні огірки?

Справжні російські огірки засолюються тільки в бочках. В останні роки особливу популярність стали набувати истобенские огірки. Цей майже бренд з'явився в невеликому старовинному селищі, яке вже майже сім століть зручно розмістилася на березі річки під істинно російською назвою Вятка. Истобенск. Тому й огірки - истобенские. Столітні традиції городництва, досить непоганий клімат, любов до праці місцевих жителів і доступ до природних запасів якісної чистої води - ось основні секрети вирощування огіркових культур з чудовими смаковими достоїнствами.

Засолення по-истобенски

Истобенскими огірками торгували на більшості уральських ярмарків. І як же вліт вони йшли! Здавалося б, у чому справа? Солили начебто без всяких хитрувань, звичайним способом: відбирали плоди середньої величини (переростки зіпсують смак), дно бочки перекладали листям кропу, смородини та хріном, з часником. Щоб готовий огірочок дзвінко і смачно хрумтів, обов'язково кидали жменю дубового листя. Іноді додавали трохи ялівцю (вереса, вятски).

Солили огірки, укладаючи в бочки рядами і перекладаючи знову і знову пряними травами. А потім заливали вщерть холодною солоною водою. Скільки потрібно солі? Та скільки візьме, щоб смак у розсолу потрібний проявився. Потім все поміщали під гніт, найкраще для якого підходили камені середнього розміру, викорчувані з ріллі. Через пару-трійку днів гніт знімали і доливали розсіл знову до країв.

Бочки перед засолкою пропаривали з вересом. Бочки, до речі, були теж особливі - виключно з ялинових дощечок, які працьовитий бондар щільно-щільно підганяв один до одного. Говорили, що якщо він ненавмисно помилиться і переплутає ялинку з сосною, то усякий овоч в бочці буде киснути, як би над ним не мудрували. А дерева для дощечок вибиралися обов'язково молоді, і в хід йшли тільки ті плашечки, на яких не було сучків. Може, якраз в особливих бочках і захований секрет истобенских огірків.Свято огірка истобенского

Згадали про славу своїх огірочків истобенцы в кінці дев'яностих минулого століття. Згадали і вирішили оголосити в їх честь щорічний літній свято истобенского огірка. Ритуальний засолення за старими рецептами истобенских огірків у програмі - чи не основною цвях всього заходу. Проходить свято зазвичай в кінці липня - початку серпня, коли смаком перших свіженьких огірочків народ вже насолодився, і настає гаряча пора заготівель на зиму.

Гості на свято приїжджають рано, а ще раніше з'являються торговці з усієї округи, які будуть пропонувати і ті самі ялинові бочечки, і пряні трави і коріння, і навіть малосольні огірки, які підприємливі хазяєчки засолили за всіма правилами як раз напередодні. Ну а який солоний огірок та без першої розсипчастою відвареної картоплі? Тут і вона, мила, заблагоухает на всю округу, пробуджуючи невідомо звідки взявся вовчий голод.

Святкувати, віддаючи заслужені почесті огірку, будуть довго. Пісні, конкурси, танці, жартівливі костюмовані битви... Вражень вистачить до наступного року. Так само як і засолених огірків.Підсумки

Дуже добре, що останнім часом в наш кудись постійно поспішає світ потихеньку повертаються старі традиції. І скромно так, бочком-бочком ті ж истобенские огірки займають своє місце, витісняючи гамбургери та корнішони.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут