Червона площа Курська: адреса, опис, пам'ятки, фото


Опубликованно 14.11.2017 00:07

Червона площа Курська: адреса, опис, пам'ятки, фото

Курськ - один з обласних центрів Росії з населенням трохи менше півмільйона жителів. Місто отримало свою назву від маленької річки Курей.

Перша згадка датується 1032 роком. Статус міста Курськ отримав в 1095 році. Зараз він є одним з основних культурних і релігійних центрів країни.Пам'ятки

Курськ не можна назвати туристичним центром Росії. Але тут знаходиться багато пам'яток в основному духовних, які гідні відвідування.

Серед них:Вознесенський храм. Звели його в 1887 році на кошти прихожан. Пізніше будівлю було відведено під недільну школу, а перед Великою Вітчизняною війною його закрили.Воскресенсько-Іллінський храм. Колись ця споруда була у володінні монастиря. А в середині 18-го століття почав функціонувати як церква. Знаходиться вона на головній вулиці Курська.Введенський храм. Можна назвати головною прикрасою старовинної частини міста, він виконаний у біло-блакитних тонах і зливається з небокраєм.Знаменський кафедральний собор - архітектурна пам'ятка міста, саме там знаходилася ікона Божої Матері "Знамення".Картинна галерея. Будівля має не дуже привабливий фасад, що навряд чи привабить туристів. Але всередині знаходиться справжній скарб - картини всесвітньо відомих майстрів.Пам'ятник "Побачення" можна знайти на площі Перекальского. На ньому зображений від любові молодий юнак.Пам'ятник яблуку спорудили 9 років тому, знаходиться він на вулиці Леніна. Висота 2 метри. Скульптура передає обриси знаменитої курської антонівки.Планетарій. Його побудували давно, тому будівля стара, але на якість лекцій це не впливає. Зараз для проектування використовується цифрова техніка.Тріумфальна арка. Її спорудили 17 років тому в пам'ять про битву на Курській дузі.

Це далеко не весь список цікавих місць міста. Найбільш відвідувана і знаменита пам'ятка Курська - Червона площа.

Історія Червоної площі. Цікаві факти

Ця пам'ятка розташована в центрі міста. Раніше тут були житлові будинки і кам'яний собор. Але у другій половині 18 століття сталася пожежа, всі споруди були зруйновані і зрівняні з землею. Будівлі відновлювати не стали, а за указом Катерини II облаштували на цьому місці головну площу міста.

Недалеко звідси знаходиться парк ім. 1 Травня. Більше двох століть тому там були руїни стін фортеці і рів. Територію вирівняли. Рів засипали. Пізніше були розставлені торгові лавки, де городяни купували рибу, м'ясо і хліб. Трохи віддалік продавали предмети туалету і особистого побуту, текстиль і вироби зі шкіри.

У ті далекі часи сюди з'їжджалися інших подивитися і себе показати, ну і звичайно ж, що-небудь придбати. Кожен рік на Червоній площі проходив Знаменська ярмарок. Народу було видимо-невидимо. У гостинному дворі купувалося і продавалося безліч речей.

Знаменський собор - головне надбання Червоній площі

Біля цього храму в царські дні народження та дні Ангела організовувалися військові паради. На урочистості збиралося майже все населення міста. Ця ділянка Червоній площі став називатися Знаменским.

Собор по праву вважався головним надбанням площі. Він відрізнявся не тільки красою, але і своїми значними розмірами. Ні готель, ні клуб не могли зрівнятися з величністю цього архітектурного пам'ятника, створюючи контраст. У тридцятих роках минулого століття святиню хотіли перекроїти і зробити більш радянської, планувалося знести купол. Але храм уцілів, не рахуючи двох дзвіниць. Він був зруйнований пізніше фашистами в період Великої Вітчизняної війни.

Пізніше площа була доповнена двома гідними красивими будівлями - готелем "Центральної" і Будинком Рад, які теж постраждали в період німецької окупації.

Як змінювалася Червона площа

У другій половині 19-го століття торгова частина Червоної площі доповнилася булочними рядами та іншими лавками. До революції тут було достаток різних магазинів, вони розташовувалися в кам'яних будівлях. Крім цього, на вулиці стояли дерев'яні столи з продовольчими товарами. Їх налічувалося більше 200. Червона площа в той час більше схожа на ринок. Купи сміття, соломи і гною не фарбували її і не надавали шарму. Там завжди було багато людей і багато бруду. Червону, чи то пак красиву площу в той час називали "базарної".

Перетворюватися в більш культурному напрямку вона почала після Великої Жовтневої революції. Це було місце мітингів і парадів військ.

У статті представлені фото Червоній площі в Курську в різні історичні періоди.

Наші дні

Сьогодні Червона площа вузька і довга, така форма сформувалася ще в період торгових лавок. Її оточує кілька вулиць: Марата, Урицького, Луначарського і Радищева.

Будівлі, які мають адреса: Червона площа, Курськ:Будинок № 1. Адміністрація області та Будинок рад.Будинок № 6. Тут знаходяться: Відділ судових приставів по Центральному округу, Райффайзенбанк, Управління Федеральної служби судових приставів по Курській області, управління Міністерства юстиції РФ по Курській області, Державна житлова інспекція, Комітет охорони здоров'я.Будинок № 8. Це поштамт і телекомунікаційна компанія.Будинок № 2/4. Тут дільничний пункт поліції, рекламно-виробнича компанія та інші організації.

І ще кілька будівель, що знаходяться на території Першотравневого парку.

Опис Червоній площі в Курську

Протяжність її приблизно 300 метрів. Тут розташовані адміністративні будівлі, житлові будинки, пам'ятки в. І. Леніну і А. Невському, Стела слави Героям-курянам.

Єдиним житловим будинком є будівля № 2/4. Його побудували в 60-х роках минулого століття на місці пустиря, де часто розбивали намети циркові артисти.

Будинок № 8 теж досить старий. Він був побудований в 1960-х роках. Його називали "Будинок зв'язку". Раніше тут розташовувалися торговельні ряди і склади солі, пізніше на цій території побудували будинок Курського цирку. Він проіснував до Другої світової війни. При зведенні будинку зв'язку фасад був максимально спрощений. У 1998 році біля споруди встановили символ Центру Курської області.

Будинок 18 (1) виходить на Червону площу, і на Вулицю Горького. Побудований він в класичному стилі в кінці 1930-х років минулого століття. Трохи постраждав під час війни, але після закінчення бойових дій, реставрація повернула йому колишню красу. Кращі архітектори та скульптори працювали над відтворенням Будинку Рад, і не дарма. За образом і подобою цієї споруди був спроектований також Будинок Рад в Красноярську.

Як дістатися?

Якщо ви прибули на Курський вокзал, то слід вийти в місто, перетнути Привокзальну площу і знайти зупинку. До Червоної площі вас довезуть такі автобуси: №45, №60, №74, №78, №80, №86, "92, "94.

Або маршрутні таксі: №208, №246, №269.

Щоб дістатися до Червоної площі в Курську з автовокзалу, потрібно йти на цю ж зупинку на Привокзальній площі. І дістатися до пункту призначення тими ж рейсами. Обидва вокзали (залізничного і авто) знаходяться поруч.

Відгуки

Більшість туристів насамперед поспішають подивитися Червону площу в Курську. Де це ви знаєте, а ось на що варто звернути особливу увагу, зараз розповімо.

Більшість гідів люблять показувати вид на Червону площу з дзвіниці Знам'янського собору. Панорама відкривається, безумовно, гарна, але сильного захоплення у туристів не викликає. Вони відзначають, що більшість будинків частково або повністю зруйновані. Це дійсно так. Сталася трагедія в період фашистської окупації. Після війни вони були відновлені, особливої історичної цінності не представляють.

Багато схожих споруд є в інших містах, які будувалися або відновлювалися в радянський час.

Більшість туристів рекомендують звернути увагу на готель "Центральна". Її фасад надає площі особливий шарм.

Пам'ятник в. І. Леніну, встановлений на Червоній площі, вважається одним з кращих в країні. У період фашистської окупації він теж постраждав. Після війни його реставрували. Здавалося б, чим вже точно не можна здивувати російської людини, так це пам'ятником Леніну. Вони є в кожному місті. Але за словами туристів, цей особливий. Але для того, щоб дізнатися, чим він відрізняється від інших, краще подивитися на нього своїми очима.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут