Як називаються вокзали Москви? Список, опис, особливості


Опубликованно 15.11.2017 00:50

Як називаються вокзали Москви? Список, опис, особливості

У столиці величезної країни і одночасно місті, в якому число жителів перевищила 12 мільйонів людей, має бути кілька вокзалів. Це дозволяє забезпечувати постійні безпроблемні переміщення жителів. Хтось приїжджає в місто на заробітки, хтось- в якості туриста. Логічно, що в кожному віддалено розташованому районі мегаполісу є свій пункт відправлення. Скільки вокзалів у Москві? Список показує, що зараз їх дев'ять, якщо враховувати тільки залізничні. Є також річкові, не настільки популярні і використовуються переважно для екскурсійних поїздок по річці.

Загальний перелік

У списку вокзалів Москви є різні за ступенем завантаженості об'єкти. Порівняно менше людей можна зустріти на Свалявському вокзалі, наприклад. Це пояснюється тим, що з цього місця можна виїхати тільки на приміських поїздах. Якщо необхідний напрямок знаходиться за межами Московської області, то слід скористатися послугами інших станцій.

Нижче вміщено список залізничних вокзалів Москви за їх назвами:Казанський.Курський.Павелецького.ЛенінградськийЯрославський.Київський.Савеловський.Ризький.Білоруський.

Варто відзначити, що всі об'єкти з переліку є архітектурними пам'ятками і значущими культурними об'єктами. Інфраструктура територій розвинена, скрізь є кімнати відпочинку, ресторани, сервісні центри. Підвищена увага приділяється безпеці громадян. З будь-яких питань можна звертатись за допомогою до обслуговуючого персоналу.Казанський вокзал

Із загального списку 9 вокзалів Москви кожен має свої архітектурні особливості. Казанський – один з найстаріших, з'явився ще в XIX столітті. Якщо точніше, будівлю було побудовано в 1862 році. Колишня назва – Рязанський вокзал, по найменуванню магістралі, яку він обслуговував в той час.

З 90-х було відкрито рух поїздів у місто Казань, у зв'язку з чим пункт перейменували. Була проведена також реконструкція будівлі, але вже на початку наступного століття. Планування вдосконалили, тепер корпус став більш просторим і містким. Змінився і зовнішній вигляд будівлі: за проектом архітектора А. Щусева корпус був доповнений двома вежами. Загальна композиція поєднує в собі елементи російського та східного стилів. В 90-х XX століття добудували третю вежу, в якій зараз розташовані виставкові зали.

З вокзальній станції поїзди слідують в Адлер, Самару, Воронеж, як і раніше в Казань і деякі інші міста.Курський і Павелецького вокзали

Більш сучасний вигляд має будинок Курського вокзалу. Незважаючи на те, що сам пункт відправлення з'явився в XIX столітті, новий проект був реалізований в 1970-х. Старий корпус був виконаний з дерева і знаходився в дещо іншому місці. Називали його тоді Нижегородським.

Сучасна будівля зроблено в стилі постконструктивізму, де бетон поєднується зі склом. Доповнює конструкцію 9-метровий козирок «гармошкою». Колись це був найбільший зі списку вокзалів Москви об'єкт. Перевезення здійснюються у південних напрямках. Саме звідси можна виїхати в Білгород і на Північний Кавказ, а також в передмістя.

Особлива увага приділяється системі безпеки на станції. На території є зони відпочинку і очікування – звичайні і зали бізнес-класу.

Також у напрямку на південь можна виїхати з Павелецького вокзалу. Звідти прямують потяги в Середню Азію і в Поволжі. Крім того, поблизу знаходиться відправний пункт аероекспрес, який перевозить пасажирів в аеропорт Домодєдово. У роки радянської влади впродовж декількох років вокзал називали Ленінським. Саме сюди прибув потяг, який перевозив тіло Володимира Ілліча в столицю.Ленінградський і Ярославський вокзали

Обидві будівлі розташовані на Комсомольській площі, там же, де і Казанський вокзал. Ленінградський спеціалізується на північно-західному напрямку. Зокрема, перевозить людей в Санкт-Петербург, Мурманськ, Псков, а також у великі міста інших держав: Таллінн і Гельсінкі. Будівля є пам'ятником архітектури. Зі списку жд вокзалів Москви цей був побудований першим. Причина – в необхідності зв'язати два найбільших міста залізничною лінією.

У північній столиці створили ідентичне московському будівля в стилі класицизму. Корпус двоповерховий, композиційно симетричний. У центральній частині на даху знаходиться невелика вежа з годинником. Остання реконструкція завершена у 2013 році. В результаті з'явилися більш сучасні інтер'єри, в приміщеннях знаходяться фуд-корти, численні магазини, сервісний центр.

Одне з найбільш незвичайних по конструкції будівель – Ярославський вокзал. Виконаний в неоруському стилі за проектом двох архітекторів: Ф. Шехтеля і Л. Кекушева. У зовнішньому оформленні можна помітити традиційні елементи російської архітектури. Це різьблені прикраси, невеликі башточки, арки.

Споруда своїм виглядом нагадує терем. З матеріалів же використовувалися, в основному, залізобетон і облицювальні плити. Зі станції можна дістатися до Сибіру, Уралу та Далекого Сходу. Саме з цієї точки починається гілка Транссибірської магістралі, найдовшою дороги на планеті.Київський вокзал

Потяги в бік України, Молдови і країн Південно-Східної Європи йдуть зі станції Київського вокзалу. Спочатку пункт призначався для з'єднання Москви з Брянськом. Споруду було оновлено після революції 1917 р. Тепер воно стало кам'яним. З одного боку височіє вежа з годинником більше 50 м у висоту. Збоку розташовані колонади.

Відмінною особливістю, якої немає більше ні в одному зі списку вокзалів Москви, вважається унікальний дебаркадер. При його спорудженні використовували поєднання скла і металу. Вражаюча конструкція в довжину становить 321 м, за висотою – 28 м.

Ще один важливий момент: на цьому вокзалі є зупинка аероекспрес, спеціального поїзда, що перевозить людей в аеропорт Внуково.Савеловський вокзал

Відправним пунктом більшості електричок є Савеловський вокзал. Його можна знайти на площі Бутирській застави. На відміну від інших згаданих будівель, це виглядає досить просто і лаконічно. Являє собою невисоке двоповерхова будівля в стилі модерн, забарвлене в рожево-білі тони. Раніше зі станції відправлялися і поїзди далекого прямування, але на рубежі століть необхідність в цьому відпала.

Зараз електрички з вокзалу рухаються в Дубну, Лобню, Савелово та інші населені пункти. Точний розклад електричок вокзалів Москви зі списку, в тому числі і відправляються з даної станції, можна дізнатися у диспетчера довідкової служби самого вокзалу, зателефонувавши за чергового номеру телефону.Ризький вокзал

Будова з'явилося пізніше і до цих пір залишається одним з менш людних вокзалів столиці. З цієї точки можна поїхати в Ригу, Псков. Станція розташовується на єдиній залізничній гілці, звідки можна дістатися до Латвії.

Вигляд споруди приваблює наявністю безлічі деталей, візерунками, різьбою, наличниками на вікнах. У всьому цьому можна вбачати відтінки давньоруського зодчества. Красива будівля, що стоїть паралельно коліям, не раз ставало фоном для радянських і російських кінофільмів. Приміром, тут знімали «Вокзал для двох» – популярний фільм з Л. Гурченко в головній ролі.

Поблизу шляхів в даний час представлена експозиція музею залізниці. Вона була відкрита відносно недавно – на початку 2000-х.Білоруський вокзал

На площі Тверської застави знаходиться ще один вокзал Москви зі списку – Білоруський. У відповідності з найменуванням, пункт пов'язує столицю Росії з містами Білорусії, а також з Литвою і деякими країнами Східної Європи. Об'єкт вважається історично значущим: в 1941 році це був пункт, з якого відправлялися воювати і захищати свою Батьківщину солдати. Пізніше на тлі будівлі було знято декілька фільмів, присвячених Великій Вітчизняній війні.

Що стосується стилю, споруда поєднує в собі елементи класицизму і готики. За кольором для фарбування стін була обрана спокійна гамма зеленуватих відтінків. Зараз всередині, крім кас і залів очікувань, розміщений музей. Як і інші вокзальні приміщення Москви, це було реконструйовано і вдосконалено. Якість обслуговування відвідувачів знаходиться на високому рівні.Список річкових вокзалів Москви

Розклад і список вокзалів Москви на Москві-річці можна дізнатися в екскурсійних бюро, що займаються річковими перевезеннями пасажирів. Всього в столичному місті два таких пункти. Північний річковий вокзал знаходиться на узбережжі Хімкінского водосховища, поряд з парком. Це ще один пам'ятник архітектури, подивитися на який приїжджають всі гості столиці. Зведений було в 1937 році. За формою нагадує корабель, що належить до стилю «сталінський ампір». Автор проекту – А. Рухлядев.

Будівля має башту зі шпилем. З боку водосховища можна побачити величну сходи з граніту, сходи якої спускаються до води. На фасаді одного з блоків поміщені розписні диски. В них представлені різноманітні сюжети: будівництво Палацу Рад, освоєння Арктики та інші.

Призначений вокзал переважно для вантажних кораблів. Також використовується як пункт, з якого відпливають екскурсійні теплоходи. Південний річковий вокзал використовується рідше. Звідти також вирушають катери для туристів і відпочиваючих.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут