Парк Дружби народів в Ульяновську: фото, адреса, цікаві факти


Опубликованно 20.11.2017 01:15

Парк Дружби народів в Ульяновську: фото, адреса, цікаві факти

Пам'ятне місце в Ульяновську – парк Дружби народів був візитною карткою міста протягом багатьох років у СРСР. У пострадянському просторі його чекало чимало змін, але як і раніше він відомий по всій країні.Символічна задумка

Мальовнича узбережжі Волги в радянський час було недостатньо облаштовано. Ще в 40-х роках замислювалося облагороджування берегів Ульяновська садами, але із-за морозів вони гинули. Тому було вирішено створити парк, який також замислювався як подарунок держави батьківщині в. І. Леніна до його ювілею. Він символізував повагу і прихильність союзних республік, єдність націй в одній великій країні.

Проект висунув Олександр Бросман у 1966 році за 4 роки до столітнього ювілею вождя більшовиків. Ідею підтримали, над створенням масштабного об'єкта почали працювати кращі художники і архітектори. Кілька десятків майстрів була задіяна в підготовці території. Самі жителі Ульяновська стали не виключенням, вони організовували суботники і розчищали майданчик.Первісний вигляд

Роком народження парку став 1969 року, коли повністю був облаштований квітковий газон – символ Киргизії, і поставлена коробочка бавовни, уособлює Узбекистан. Парк Дружби народів прославив Ульяновськ. Територія в 36 га зробила його одним з найбільших в СРСР. Горбиста місцевість передбачала багаторівневе пристрій, тому офіційно виділені верхній і нижній яруси.

Верхня частина була загальною, а нижня розділена на 15 окремих павільйонів - свій для кожної республіки, – містечковий ВДНГ. На кожній ділянці розташовувалися характерні для культури народу скульптури, пам'ятники, альтанки та інші архітектурні споруди. Була висаджена величезний напис «Ленін» з кущів барбарису, яка проглядається досі. У 80-х для милування красою парку встановили канатну дорогу. Вийшло відмінне місце для відпочинку громадян. Щось пішло не так...

Занепад культури під час перебудови поклав «початок кінця» парку. З розпадом СРСР втрачено колишню братство республік, фінансування майданчиків та охорони припинилося. Територія почала заростати непрохідними кущами, а шедеври архітектури швидко розхапали на металобрухт місцеві бандити. Збереглося лише кілька пам'ятників.

До середини 90-х улюблене місце городян стало занедбаним, порослим бур'яном пустирем. Парк Дружби народів в Ульяновську на фото виглядає як непрохідні джунглі.

І досі залишки красот нівечуться вандалами. Від статуй залишилися лише каркаси, стіни прикрашені непристойними написами.Сучасні руїни

Перша і головна річ, кидається в очі, – відома клумба з написом «Ленін», що збереглася найкраще. Зроблені знімки наочно ілюструють, як змінилися букви з різницею в 40 років. Старе фото парку Дружби народів в Ульяновську можна побачити нижче.

Теж не саме останнє (вже 30 років потому) демонструє наступне фото.

Навколишні об'єкти або зруйновані повністю, або продовжують руйнуватися з кожним роком. Щорічно влаштовуються акції з прибирання території, які рідко вінчаються успіхом. Зібране сміття залишається в парку – вивозити його нікому. Кілька разів культурний об'єкт намагалися відновити, але спірне питання про його приналежності та потрібність державі не дав завершити розпочате. Різні цілі – однакова відвідуваність

Якщо раніше парк Дружби народів туристи і жителі Ульяновська відвідували для сімейного відпочинку, прогулянок на свіжому повітрі та культурного просвітництва, то зараз подібні задоволення залишилися лише в пам'яті. Проте відвідувачів «руїн» чимало. Тепер сюди приїжджають екскурсійні групи, щоб вислухати факти і представити це місце 40 років тому.

Особливу популярність парк завоював у любителів нічних прогулянок. Занедбане місце виглядає більш таємниче в темний час доби, породжує легенди серед місцевих жителів. Тому цілі екскурсії збираються на нічний променад найбільшої Російської «заброшенке».Парк Дружби народів в Ульяновську: цікаві факти з минулого і сьогодення

Проект був настільки цінною для творців і народу, що охорону парку приділялося найбільше уваги. Ретельне освітлення, безліч пунктів міліції та патрулі із собаками – порушники суворо каралися. Категорично заборонено смітити, каралася навіть лушпиння від насіння!

"Ділянки народів" були не просто символічними, вони дійсно належали представникам республік. Вони самі облагороджували і виділяли кошти на підтримання гідного вигляду майданчиків.

Самої РРФСР належав самий аскетичний ділянку, як би парадоксально не звучало. Саме російський павільйон був прикрашений дуже скромно, коли території інших республік відрізнялися своїм колоритом.

Споруда існувала тільки за рахунок сил і грошей добровольців. Після розпаду Союзу виявилося, що офіційно парк не належить нікому! Тобто все було здійснене виключно бажанням представників республік створити пам'ятне місце для відпочинку. А коли єдність пропало, парк став нікому не потрібен – він же «нічийний».

Похмурість занедбаного парку привернула режисера Андрія Тарковського. Саме тут був знятий фільм «Сталкер» за твором братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі». Естетика занедбаності стала придатною для створення атмосфери мертвої зони.

Досі найвідчайдушніші спортсмени виходять на пробіжку по зруйнованим доріжках. Підлітки влаштовують серед руїн гри: пейнтбол, хованки, «Сталкер» в реальності.Плани на майбутнє

У 2017 році Агентство іпотечного житлового кредитування Ульяновська і московська компанія «Стрілка» серйозно взялися за проект відновлення та модернізації зони. За інформацією на Першому ульяновському порталі планується:зміцнити схил;зонувати територію;повністю оновити асфальтові доріжки;побудувати спортивний і дитячий майданчики;встановити малі архітектурні форми, відреставрувати залишилися.

Зміни поки стосуватимуться верхнього ярусу парку, площа облаштовуємо території складе приблизно 5 га (із загальних 36, але це тільки початок). Деякі рекреації планується довести до первозданного вигляду.

Кущі барбарису, з яких сформовано псевдонім вождя пролетаріату, теж планується замінити. Всупереч терміну служби в 25 років вони збереглися на півстоліття, але останні кілька років активно руйнувалися зливами. Автор проекту модернізації Андрій Кобзєв розповів, що першим ділом будуть відновлені квітники в павільйонах республік. У верхній частині розкинуться велодоріжки, альтанки, сучасні кав'ярні, а також майданчики для проведення концертів і фестивалів.Де знаходиться парк Дружби народів в Ульяновську?

Парк розташований між центром міста і Волгою, на спуску до її березі. Звідси відкривається захоплюючий вид на річку і мости. У безпосередній близькості знаходиться квартира-музей в. І. Леніна, однойменний меморіал. Кілька музеїв:обласний художній;Симбирская класична гімназія;музей Гончарова.

Занедбаний парк можна побачити в самому центрі Ульяновської інфраструктури. Точна адреса парку Дружби народів: Ульяновськ, узвіз Степана Разіна, д. 33.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут