Місто Камызяк Астраханської області: історія, опис


Опубликованно 27.11.2017 04:23

Місто Камызяк Астраханської області: історія, опис

Нікому не відомий місто Камызяк прославився на всю Росію завдяки команді КВН "Збірна Камызякского краю" з Астрахані. Хоча її дебютна гра у Першій лізі відбулася 7 років тому, і сьогодні багато хто думає, що цей населений пункт — це вигадка. А між тим Камызяк (Астраханська область) вже відзначив своє 455-річчя. Його історії, пам'яток і людям, що живуть там присвячена ця стаття.

Підстава

Село Камызяк з'явилося близько 1560 року в результаті розростання риболовного учуга. У середині XVII століття воно було подаровано князям Куракіним московським царем Олексієм Михайловичем. Першими жителями села були переважно засланці поселенці, які займалися рибальством.

Завдяки зручному розташуванню села на одному з найбільших рукавів дельти річки Волги населений пункт швидко став процвітати. Зокрема, багаті улови риби дозволили Куракіним отримувати величезні прибутки від її продажу, а ці місця навіть стали називати «Золотим дном».Степан Разін

В роки розквіту рибного промислу при Камызякском учуге була побудована дерев'яна церква Смоленської Богородиці, в якій був приділ святого Миколи Чудотворця.

У 1646 році цар Олексій Михайлович видав указ, згідно з яким Иванчугский учуг і Троїцький бугор стали належати відомому астраханському монастирю. Останній був заснований у 1568 році ігуменом Кирилом, спеціально присланих в ці краї з Москви.

У 1670 році після захоплення Астрахані в Камызяк прибув сам відомий бунтар Степан Разін. Там їм був зібраний флот, який навесні відправився в похід у Персію.

У XVIII-XIX століттях

У 1722 році на береги річки Камызяк побував великий цар-реформатор, який цікавився станом дельти Волги і перспективами судноплавства для великих суден.

У 1860 році на Шараповской Косі був облаштований форватері, призначений для вільного виходу морських суден пароплавів. З цією метою довелося прибрати набійку в річці Камызяк. Через 12 років місцевий рибальський промисел взяв в оренду якийсь Муханов. При ньому ватаги з Камызяка перенесли на 20 верст у бік моря, але населення залишилося на насидженому місці.

У 1890-ті роки в селі заснували 2-класну церковно-приходську школу, а також сільське чоловіче однокласне і жіноче училища.На рубежі століть

Згідно перепису населення, проведеного в самому початку ХХ століття, на той момент в Камызяке (Астраханська область) проживало 3066 людина і було 520 дворів. Більшість жителів займалися рибальством. В селі діяли 2 церкви, рибна ватага, цегельний завод, одна винна і кілька мануфактурно-бакалійних лавок, а також аптека і медпункт з одним фельдшером. В селі проживали росіяни, татари і казахи.В радянський період

У 1925 році статус Камызяка кардинально змінився. Був утворений Камызякский район, а саме село стало райцентром.

До початку 1972 року в селищі проживали 11 000 чоловік. Указом Президії ВР УРСР у 1973 році він отримав статус міста районного підпорядкування. До його території увійшли також селища Табола, Зарічне, Круті Береги, Азово-Довгий та ін. Так на карті СРСР з'явився місто Камызяк Астраханської області.

Всього за 2 роки його населення зросло до 12 700 осіб. Однак основними галузями виробництва та економіки міста продовжили залишатися і залишаються досі рибальство і обробна промисловості. Сучасний Камызяк (Астраханська область)

Сьогодні місто є адміністративним центром однойменного сільськогосподарського району і розташований в 35 км від Астрахані. Всього там проживає близько 16 000 чоловік. Площа Камызяка становить 24 кв. км і територіально він ділиться на 4 мікрорайону (Табола, Південний, Молодіжний, і Меліоративний).

Індекс Камызяка Астраханської області — 416340. Найближча залізнична станція знаходиться в Астрахані.

Економіка

Там діють два харчових підприємства: консервний завод «Камос» і рисовий комбінат «Камрис», а також птахофабрика. Значна частина місцевих жителів займається рибальством, розвивається м'ясо-молочне скотарство й виробництво пектину з кормового кавуна. Крім того, в Камызяке (Астраханська область) розташований НДІ баштанництва та овочівництва. Далеко за межами регіону відомі місцеві кавуни, в тому числі рідкісних сортів.

З промислових підприємств р. Камызяке Астраханської області діє фабрика по випуску бронежилетів і форменого обмундирування для російської поліції і цегельний завод. Кілька років тому була заснована будівельна компанія «Сервіс-Б». Саме вона займається зведенням нової нерухомості в Камызяке Астраханської області. Крім того, в місті діє кілька підприємств легкої промисловості.Погода в Камызяке Астраханської області

Місто розташоване в зоні з помірним, різко-континентальним кліматом, з великими річними амплітудами коливань температури повітря. Середньорічний максимум становить близько +32 градусів за Цельсієм, а мінімум — -6,2 градуси за Цельсієм. У місті опади випадають досить рідко і велике число сонячних днів, тому прогноз погоди в Камызяке Астраханської області на тиждень рідко засмучує тих, хто планує поїхати туди на рибалку або просто позасмагати або поплавати. А бажаючих відпочити влітку в околицях міста завжди предостатньо!

Пам'ятки

У 2006 році в місті був відкритий перший в РФ Музей кавуна (адреса: вул. Любича, 16). На його території знаходяться поля з баштанними культурами для демонстрації відвідувачам. Гостям пропонується також продегустувати кавуни різних сортів. У самому музеї виставлені муляжі різних сортів кавуна, інформація про їх історії і рецепти приготування страв з кавуна.

Поруч з містом знаходиться городище Самосделка — унікальний пам'ятник археології Астраханської області. Його основна частина розташовується на острові, який з усіх боків оточений висохлими протоками. Городище простягнулося вздовж берега річки, і займає площу в 256 кв. м. Там були виявлені сліди середньовічного міста епохи Золотої Орди.

До числа визначних пам'яток Камызяка і його околиць відносяться також екологічна диво-піраміда, знижує забрудненість навколишнього середовища, Хошеутовский хурул і храм Смоленської божої матері.

Тепер ви знаєте, чим відомий місто Камызяк Астраханської області. Якщо вам доведеться опинитися в цих краях, обов'язково побувайте в дельті Волги, щоб порибалити, і спробуйте місцеві кавуни, які відомі далеко за межами регіону.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут