"Кубок невдах" у США: за, проти, за


Опубликованно 29.11.2017 02:14

Глуха і неконкретна інформація – мовляв, Футбольна асоціація США виношує плани провести турнір для переможених відбір чемпіонату світу – викликала непідробний захват наших уболівальників. Що ж, я їх розумію – непогано було б метнути за океан нашу збірну і змусити її провести три-чотири-п'ять матчів з досить пристойними не потрапили на ЧС-2018 командами. Цей демарш придбав би явний політичний окрас і крім усього іншого дозволив би за рахунок американців показати дулю північно-східному сусідові.

Чому за рахунок американців? Та тому що крім них ніхто не здатний ні такий масштабний турнір організувати, ні ФІФА залякати до стану повного мовчання. До будь-якого іншого прийдуть і вагомо запитають – ви чого тут це, альтернативу нашому ЧС затіяли, шановні сепаратисти?!

Чому дулю? Так, саме тому.

Чому непогано? Тому що корисно і цікаво, зрештою, свіжо.

Якщо, звичайно, подібний захід було б практично здійсненно. Та хвиля, що зараз пройшла по ЗМІ, — не більш ніж пробна куля, спроба помацати реакцію і добути інформацію. Як сказали б мілленіали, чуваки хайпанули чуйний і затихарились, щоб не зашквариться...

Що ж, давайте допоможемо американським аналітикам і розглянемо цей проект з усіх боків і максимально неупереджено.

Для початку відвернемося від того, що б'є по очах позитиву і перерахуємо ОЧЕВИДНІ складнощі здійснення проекту.  Спробуй збери

Червень-початок липня – обов'язкова дата/час ФІФА тільки для учасників фінальної частини ЧС, інші можуть лише ввічливо попросити гравців під'їхати в збірну, але ніяк не вимагати. У свою чергу, як самі гравці можуть відмовитися пожертвувати відпусткою заради сумнівного турніру (це нам він може бути цікавий, але їм зовсім не обов'язково!), так і клуби – елементарно їх не відпустити. «На кой ляд нам наші змучені невідомо заради чого футболісти?»

За однією з версій, турнір можуть спробувати засунути в «вікно» між закінченням клубного сезону та початком ЧС. З точки зору наших міркувань це нічого не змінює і навіть погіршує перспективу. Головне в тому, що для України та інших європейців тоді багато в чому втрачається практичний сенс участі – замість того, щоб сидіти вдома і збирати тут на спаринги учасників ЧС, ми завеемся в невідому далечінь, що як мінімум важче фізично і організаційно. Тільки за великі гроші!

Коротше кажучи, спробуйте зібрати в травні-червні найсильніший склад збірної України заради де-факто турне по Штатах. Хіба що відпустка нашим гравцям вгадати – з квитками на матчі НБА та НХЛ... Повторюю: брати участь в цьому гравці нікому не зобов'язані.

Хіба що США поставлять ФІФА раком і змусять зробити турнір традиційним та офіційним. Як ви думаєте, наскільки це ймовірно? Негативний імідж

Назвати це можна як завгодно – аж до Антикубка світу з Буффоном і Габоном, навіть ідеологічну підоснову підігнати (мовляв, учасники й не прагнули відвідати країни-агресора – наприклад, італійці, які так не прагнули, що до цих пір в сльозах і соплях плавають), тільки мало хто повірить, а тому отримає це змагання неофіційне, але зле прозвання "Кубок невдах". Для люблячих лірику – "Копа мальдито".

Повірте, ніхто в країнах, що потрапили на ЧС, так і в країнах-учасниках мову в зад засовувати не буде. Я не дуже великий прихильник грубощів, але мені не раз доводилося дивуватися хамовитой прямоті західних колег, особливо з видань, які за визначенням не стурбовані толерантністю.

У тому числі і в США, чия збірна у кваліфікації показала, мабуть, крутіший за всіх у світі. Звідки дровишки

Держава США на таке грошей не дасть – живцем з'їдять платники податків. У Футбольної Асоціації Штатів таких грошей просто немає – адже тут не просто відшкодувати витрати доведеться, але і солідний куш в якості призу викотити.

А що з точки зору бізнесу – як прямого спонсорства, так і продажу прав на телетрансляції? Хоча, в принципі, перше безпосередньо випливає з другого... Ну і хто це "Рух неприєднанців" купить для телепоказу? Не тільки матчі своєї збірної, але весь турнір? Сторонніх він не буде хвилювати ні з якого боку, особливо учасників ЧС.

Зрозуміло, Україна, благо у нас є як мінімум одна телекомпанія, якій плювати і на глядачів, і на рейтинг, лише б можна було загорнути в листівку. Шкода, що платити за це доведеться з нашого, як вболівальницького, так і неболельщицкого кишені. (До речі, я так розумію, що ЧС в Росії у нас все-таки не будуть показувати, вірно?) На жаль чи на щастя, навіть в Україні ілюзію захоплюючого турніру, на ділі за статусом рівного лютневого на Кіпрі, створити не вдасться. Інтернет під рукою.

З рештою і зовсім вкрай напружено. Скажімо, кому цей турнір буде цікавий в Італії, яка завідомо приїде туди лівим або зовсім молодіжним складом, якщо взагалі погодиться брати участь? Гані? Кот-д'івуару? Може бути, Китаю? Напевно. Але кому цікавий сам Китай в якості суперника!

До речі, далеко не факт, що в самих Штатах це змагання викличе інтерес. Присутність суперзірок не просто сумнівне, а вкрай сумнівно (бо ХТО?!), збірна Мексики, чиїх фанатів у США мільйони і мільйони, грає на ЧС і т. д. Надія на ірландську, італійську, українську та інші дияспоры? Але чи здатні вони, даруйте за тавтологію, довести свою здатність заповнити стадіони і подивитися цей турнір по платному ТБ?

Коротше, бізнес на цьому не зробиш, залишається сподіватися на ідеологічну підоснову, такі собі Ігри Доброї волі, і на ерзац-Тернера (який Тед). Ось тільки в ИДВ при всій їх надуманість брали участь не тільки переможені.

А тепер давайте пограємо в роздвоєння особистості і наведемо три аргументу, здатних, як той пістолет з "Місце зустрічі змінити не можна", переважити весь висловлений скепсис. Три Д (гроші, гроші, гроші)

У сучасному світі далеко не все вимірюється економічними мірками. Ми вступаємо в турбулентний період, в пору зміни світового порядку. І в цій грі США як поки що єдиного гегемону згодяться будь-які козирі.

Так що якщо грошей не дасть бізнес, їх може дати якийсь фонд якого-небудь Сороса. Гроші – ніщо, імідж – все! А для святого діла подгадить ненависному конкуренту (переключити увагу з ЧС-2018!) і надрукувати сотню-другу мільйонів вічнозелених не гріх, благо доларовий принтер ось він, під боком. Боротьба з корупцією

ФІФА, звичайно, організація шановна. Але з урахуванням останніх корупційних скандалів у світовому футболі її дуже підмочена репутація. Швидкість, з якою футбольні функціонери різного калібру зривають покрови і викладають американським слідчим обпалюючу правду, можна порівняти хіба що зі швидкістю появи нових зізнань жертв домагань американських продюсерів та акторів.

США цілком можуть скористатися сьогочасної слабкістю ФІФА і продавити такий турнір. Якщо, звичайно, вирішать, що піар-вигоди від його проведення переважать неминучий негатив «Альтер-ЧС». Тим більше, невдах, як і представників різноманітних меншин, в сучасному світі прийнято всіляко любити і підтримувати. А також давати їм другий шанс, як наприклад, команд, що зайняли треті місця в групах ЛЧ. Чим не аналогія? Більше турнірів хороших і різних

У футболі зараз, як ніколи раніше, просувається багато новаторських ідей. Це і відеоповтори, і щорічні зміни в Правилах гри, і, окремим рядком, турніри різного рівня. ЧС, ЧЄ, клубний чемпіонат світу безупинно розширюються, викликаючи єхидні коментарі фахівців. Вже найближчим часом стартує новий проект — Ліга націй УЄФА. Обзавидовавшаяся ФІФА, не чекаючи хоча б першого розіграшу ЛН, заявила про намір створити свою, Світову лігу. На цьому тлі "втішний" Кубок світу виглядає вже не настільки сиротливо. Дивись, і приживеться проэктик...

Гаразд, все це суто абстракція, гола ідейка. Тим більше, Україну, наскільки нам відомо, ще ніхто нікуди не запрошував. А нам вже зараз потрібно розпланувати предмундиальный травень і по максимуму відхопити від "чемпионатомирья" — мова, повторимося, про розумних домашніх або недалеких географічно спаринг-партнерів, штуки чотири бажано. Може бути, навіть умовити мешканців, скажімо, на Харків і Київ...

А потім вже займатися всякого роду маніловщиною.

Артем ФРАНКОВ, Руслан АСЛАМОВ



Категория: Спорт


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут