Острів Рейнеке: історія, пам'ятки


Опубликованно 01.12.2017 00:20

Острів Рейнеке: історія, пам'ятки

У затоці Петра Великого чимало островів. Вони малолюдні, володіють прекрасними, але похмурими пейзажами. Один з цих островів Приморського краю - Рейнеке. Тут проживає всього близько двадцяти осіб. Туристи-романтики відвідують ці місця досить активно. Про загадковому острові Рейнеке і піде мова в сьогоднішній статті.

Географічне положення

Острів Рейнеке від Владивостока віддалений на відстань 25 кілометрів. Його площа складає всього 4,6 кв. км. Зі сходу на захід довжина острова складає 3,5 км, з півдня на північ - 3 км. Рельєф тут переважно низькогірний. Найвища вершина знаходиться в 140 метрах над рівнем моря. Тут чимало крутих обривів до моря і берегових ділянок з лагунами. Мальовничі скелясті береги, невеликі бухти, різноманіття дикої рослинності - ось що приваблює туристів на острів Рейнеке. На фото, розташованих у статті, можна оцінити красу місцевих пейзажів. Крім того, тут є невелика база відпочинку, про яку розказано нижче.

Перші дослідження

Виявлено острів французькими і англійськими моряками в п'ятдесяті роки XIX століття. А через 20 років острів обстежила російська експедиція на чолі з капітаном Бабкіним. Але не можна сказати, що на початку XIX століття острів Рейнеке був абсолютно ненаселеним. Краєзнавці вважають, що тут у давні часи проживали маньчжури, а пізніше хунхузы - маньчжурські пірати. І називався острів тоді інакше. А саме Сарбачоу-тун.

Особливу увагу російської влади острів Рейнеке залучив наприкінці XIX століття. Тоді й отримав сучасну назву. Що відомо про людину, на честь якого названий острів?Михайло Рейнеке

Острів, про який йдеться в сьогоднішній статті, російський. Однак названий в честь людини з німецьким прізвищем. Це не дивно, адже до революції в нашій країні при владі особистостей німецького та французького походження було значно більше, ніж російського.

Михайло Рейнеке походив із старовинного саксонського роду. Народився в Лифляднской губернії, тобто в Прибалтиці. Освіту здобув у Петербурзі. У 1814 році Михайло Рейнеке вступив у кадетський корпус, через рік став гардемарином.

Багато років він присвятив службі і вивчення морських просторів. За гідрографічні дослідження, проведені на початку тридцятих років, Рейнеке нагородили високою платнею, а в 1832 році він був проведений в чин капітан-лейтенанта. Михайло Рейнеке вивчав води Балтійського моря протягом шести років, але про дослідження затоки Петра Великого його біографи нічого не говорять.

Вчений і морський офіцер пішов з життя в 1851 році, у Франкфурті-на-Майні, на посаді директора Гідрографічного департаменту. Острів названий на його честь в 1862 році.

Підприємство Менарда

В кінці XIX століття острів віддали в оренду владивостоцькому купцеві французького походження. Серпень Менар організував тут молочну ферму, розплідник плямистих оленів, видобуток природного граніту. Справи у підприємця йшли непогано. З часом ферму і розплідник успадкував сина купця. Однак після революції все це було націоналізовано. Втім, Менар-молодший продовжував трудитися на острові і навіть написав невеликий працю, заснований на власному досвіді спостереження за оленями. Книга називається "Пантовое господарство".

Займатися улюбленою справою Менарду до кінця своїх днів, звичайно, не довелося. У 1937 році він був заарештований і розстріляний як ворог народу. На острові почалося будівництво полігону. Більшу частину оленів військові знищили.

Селище Рейнеке

На острові в тридцяті роки був побудований рибзавод, в якому працювало близько трьох тисяч осіб. Тоді ж тут з'явився селище зі школою, дитячим садком, лікарнею і клубом. На острові активно велася лов оселедця, камбали, крабів, гребінців. Тут також добували водорості, які служили для приготування агар-агару.

Після закінчення Великої Вітчизняної війни острів населяли переважно полонені японці. Примітно, що вони пересувалися по території Рейнеке цілком вільно. Японці працювали на рибзаводі, у каменоломнях, рибалили, збирали гриби - вели повноцінний спосіб життя. Залишити острів було неможливо.

Завод закрився в сімдесяті роки. Варварська видобуток риби призвела до того, що запаси її істотно скоротилися. Місцеві жителі опинилися без роботи, їм довелося перебратися на материк.

Від будівлі рибзаводу залишилися лише руїни. Від військового полігону, який заснували на початку п'ятдесятих, - зруйнована база, яку туристи називають "будиночком Мумій-троля". Ймовірно, на честь засновника знаменитої групи Іллі Лагутенка, нерідко бував тут.

Флора острова

Природа тут незаймана, дика. Острів приваблює безліч туристів, особливо влітку. Тут виростають лугові квіти рододендрон, шипшина. Степова рослинність чудово поєднується з червоними скелями і залишками затонулого корабля, колись викинутого хвилями на берег. Корабель називався "Пересвіт" і багато років служив мішенню для військових бомбардувань.

До визначних пам'яток острова Рейнеке відносять ущелині Будинок диявола, Кам'яні стовпи, грот з дивною назвою "Морський кордебалет". Тут можна зустріти досить рідкісні рослини. Наприклад, липу амурську, монгольський дуб, граб сердцелистный. Своєрідно виглядають густі зарості чебрецю. Не так давно вчені виявили бажання створити на острові культурно-туристичний центр, метою якого стане охорона і відновлення унікальної природи острова.База відпочинку "Острів Рейнеке"

Для туристів тут створені прекрасні умови. База відпочинку може прийняти до 50 осіб. Кожен з дерев'яних будиночків розрахований на 4 чоловік. Відстань до пляжу складає всього двісті метрів. На території бази відпочинку є мангали, альтанки. На острові відпочиваючі засмагають на піщаному пляжі, рибалять, здійснюють прогулянки на катері.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут