Лужский полігон і його підземелля


Опубликованно 02.12.2017 03:55

Лужский полігон і його підземелля

Лужский район Ленінградської області розташований в південній частині територіальної одиниці і утворений в 1927 році. При Миколі II це була губернія, і саме в тому році почалося будівництво Лужського полігону. З-за значущих подій, що відбуваються в країні в той період, будівництво закінчилося лише в 1923 році. Загальна площа під полігоном – 96 тисяч гектарів. На сьогоднішній день це найстаріший артилерійський полігон Російської армії.Історична довідка

До початку будівництва військові навчання проводилися в різних місцях області, під Червоними Стругами та Лугой. Але після відвідин Миколою II околиць Лужської губернії сюди відразу ж була переведена офіцерська школа, раніше розташована в Червоному Селі, і почалося будівництво.

До 1911 році на Лужському полігоні було зведено близько 160 будинків. Помпезністю відрізнялося споруда Офіцерського зібрання, де вищий військовий склад відпочивав, проводилися зустрічі високих гостей. Природно, після революції збори було скасовано, почалася хвиля озброєння народу. Коли стало зрозуміло, що це неправильне рішення, в 1923 році активізувалася будівництво полігону.

Околиці

Вся місцевість в області полігону мальовнича, з безліччю високих пагорбів. Тут величезні території зайняті під сосновим бором, з білими мохами і піщаними грядами. У лісі - безліч птахів, надзвичайно красивих трав і піщані гряди. На території є кілька озер невеликого розміру, але також безліч боліт.

У цій місцевості щодо безлюдно і чисто. Якщо заїжджати з боку Луги, то перед в'їздом на полігон є шлагбаум з солдатиком. Однак з боку Серебрянского можна безпроблемно в'їхати на територію.

Корповские печери

Крім найкрасивіших лісів недалеко від Лужського полігону протікає річка Області. На її берегах є Корповские печери. У Ленінградській області ці печери вважаються найбільш важкодоступними.

Усередині печер і навколо відносно чисто, так як тут досить просто заблукати. Ці підземелля, як і більшість в області, створено людськими руками і є наслідком робіт з видобутку піску. Видобуток вівся для скляного заводу «Темні ворота», але від нього залишилися лише розповіді і фундамент від деяких будівель.

У період Другої світової війни на Лужському полігоні, в Корповских печерах, ховалися партизани, збереглася навіть напис від 1941 року, хоча ніяких літописів і письмових підтверджень цьому немає.

Усередині печер завжди стабільна температура (близько +6 градусів), на стінах іній і летючі миші. Туристам рекомендується мати при собі сірники або ліхтарик, мотузку, ніж, лопатку і свисток на непередбачений випадок.

В деяких місцях печери підтоплені, тому краще взяти з собою гумові чоботи, хоча рівень води – по щиколотку. На стелі і стінах - постійний конденсат.

В системі Корповских печер є 5 «діючих»:Корповская один – це найпопулярніше і велике підземелля. Вхід до нього - на обриві річки. В печеру можна потрапити через вузький лаз. Всередині висота склепінь - близько 2 метрів, безліч галерей і тупиків. Є кілька залів і підводне озеро.Корповская три. Вхід у неї розташований в 50 метрах від першого підземелля. Це невеликий грот з дуже вузьким лазом. Вхід в печеру завалений.№ 2. Це «Зоряний зал», розташований в 5 метрах від входу в Корповский 1.Корповская 4 і 5. Обидва підземелля розташовані на протилежному березі річки. Всі підходи заросли чагарниками, в окрузі немає стежок і доріжок. Тому тут не зустрінеш туристів.

Як стверджують місцеві жителі, печер біля річки раніше було безліч, але з часом вони обрушилися і зникли. Деякі печери були спеціально засипані, так як була загроза їх обвалу.

Не рекомендується відвідувати самостійно печери, так як стан їх нестабільний і вони поступово руйнуються, обвал може статися в будь-який момент. Всередині ні в якому разі не можна стукати і вмикати гучну музику, кричати.

Як дістатися

Як доїхати на машині до Лужського полігону? Від Санкт-Петербурга до Луги – 147 кілометрів. В'їжджати на територію рекомендується з боку населеного пункту Серебрянского. Проїхати доведеться близько 20 кілометрів сильно розбитій дорозі.

Координати для GPS: N 58° 44' 32.219" E 29° 49' 12.601".

Як доїхати на Лужский полігон громадським транспортом для любителів піших і велосипедних прогулянок? З Балтійського вокзалу електричкою до Луки-1. Маршрут досить популярний, склад відправляється регулярно, але краще уточнювати розклад. Час у дорозі - близько 2 год 30 хв.

Збір грибів

Але чим ще славиться Лужский район? Природно, грибами. Сезон тихого полювання в Ленінградській області починається в серпні і триває до кінця вересня. Лужский полігон і гриби, можна сказати, слова-синоніми. Тут можна зустріти близько 200 видів. Це найапетитніші підосичники і підберезники, грузді, лисички, опеньки та маслюки.

Не варто забувати набір грибника, і обов'язково перевірте, щоб телефон був заряджений і на балансі були гроші. Територія велика, і трапитися може все що завгодно, заблукати на полігоні не представляє праці. Рекомендується взяти компас, при можливості краще покласти в сумку електронний GPS, який буде працювати без підключення до інтернету.

Ні в якому разі не виривайте гриби разом з грибницею, такий підхід може призвести до того, що через кілька років лісу залишаться без грибів. І пам'ятайте: якщо є сумніви щодо того, чи є гриб їстівним, то краще не беріть його, це основне правило будь-якого грибника.

Фауна

Як кажуть любителі лісів Лужського району, в них дуже багато різної живності. Природно, дикі кабани та лисиці. Зустрічаються єнотовидні собаки, бобри і навіть ведмеді. Є в лісових хащах вовки і лосі. І ті, і інші представники дикої природи досить агресивні, і зустріч з ними не призведе ні до чого хорошого.

Останні новини

Не так давно (7 вересня 2017 року) на території Лужського артилерійського полігону проводилися навчання. Під час танкових стрільб один із снарядів зрикошетив від грунту. В снаряд потрапив в укриття, де на той момент знаходилося 6 осіб. Всі строковики отримали травми, а один з них загинув, не приходячи в себе.

19 вересня на полігоні відбулися всеросійські військові навчання «Захід-2017». Не обійшлося без пригоди і в цей день. Вертоліт КА-52 не долетів до мети, випустив ракети «повітря-земля». В результаті важкі травми у двох глядачів, згоріло 2 автотранспортного засобу.

Ще одна проблема району та самого полігону – несанкціоновані звалища. Можна прочитати безліч порад про те, які тут ростуть гриби, як дістатися до Лужського полігону на велосипеді. Але мало хто пише про те, що дуже часто важко заїхати в ліс з-за величезної кількості сміття. У населеному пункті гостро стоїть питання про його вивезення, місцева влада ніяк не можуть його вирішити. Масштаби звалища з кожним днем набувають все більші розміри. Місцеві жителі стверджують, що бачать безліч вантажної техніки, яка спокійно привозить сміття на околиці лісу і викидає його.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут