Ульяновськ, Ленінський меморіал - огляд, історія та цікаві факти


Опубликованно 03.12.2017 01:39

Ульяновськ, Ленінський меморіал - огляд, історія та цікаві факти

В 1970 році, на честь сторіччя Ст. Леніна, в Ульяновську був відкритий великий музей, присвячений життю вождя - Ленінський меморіал. Меморіал являє собою комплекс будівель, який складається з Будинку-музею Володимира Ілліча, трьох інших меморіальних будинків, площі музею, громадсько-політичного центру і Великого залу.

Крім усього іншого, комплекс - це будівлі з давньою історією, які є пам'ятками архітектури XX століття, а також це центр наукових досліджень та культурної спадщини. Сам Ульяновськ отримав таку назву в 1924 році, на честь справжнього прізвища Леніна. До цього року місто звався Симбірська. В роки радянського союзу Ульяновськ був популярним туристичним центром, після розвалу країни інтерес до життя Ульянова-Леніна зійшов на немає. Будинок Ульянових

На чолі сім'ї стояв батько, Ілля Миколайович, у той час він обіймав посаду директора народних училищ (з Симбірської губернії). Через 8 років після народження Володимира (1870 рік) Ульянов-старший разом зі своєю великою родиною перебрався з знімних квартир в невеличкий дерев'яний будиночок. Достаток у них був скромний, тому будинок складався з одного поверху і так званих антресолей, де розташовувалися кімнати дітей.

Мати, Марія, була дуже освіченою жінкою, знала три мови, грала на фортепіано і захоплювалася читанням найрізноманітнішої літератури. Зараз в її кімнаті акуратно розставлені книги починаючи від Пушкіна і Лермонтова до Гюго в оригіналі. Всі свята проходили з красивими мелодіями Чайковського і Бетховена, выходившими з-під клавіш домашнього рояля, діти і гості веселилися, танцювали напередодні Нового року під російські народні пісні. Ленін провів щасливе дитинство і юнацтво серед своїх сестер і братів. Тут у нього зародилися перші ідеї про революцію, відразу після смерті батька і страти старшого брата Олександра, який брав участь у спробі замаху на царя Олександра Третього. Життя сім'ї

Жили Ульяновы досить скромно, на стінах не було картин або плакатів, але висіли карти: як у батьківській кімнаті, так і в самому великому приміщенні - їдальні. Крім звичного прийому їжі, їдальня використовувалася для занять і підготовки шкільних уроків, читання та ігор. Всі розважальні заходи проходили у просторій вітальні, і народу зазвичай набиралося багато - приходили друзі сім'ї і товариші по службі батька. У вітальні стоїть старий рояль і обов'язкова полиця з книгами.

Кімната глави сім'ї також містить стелаж з книгами, оригінальний диван для відпочинку, робочі приналежності у вигляді печаток, чорнильниці і так далі. По всьому будинку висіли щільні, самі прості штори, і лежали підлогові доріжки. Кімната Марії наповнена улюбленими книгами, на комоді стоїть найдорожчий подарунок від старшого сина - шкатулка, зроблена своїми руками.

Марія все своє життя не залишала дітей у важкі періоди, хоча й сама пережила непростий час, включаючи смерть дочки Ольги в 19 років від тифу (під час навчання в Петербурзі). Володимир ділив свою кімнату з Олександром, в ній знаходиться оригінал книги Маркса "Капітал", яка наклала великий відбиток на ленінські роздуми про створення соціалізму.

Журнали, шахи, машинка для шиття, старовинні настінні годинники, кухонне начиння, посуд та багато іншого виставлено у відкритому доступі для відвідувачів. Квітучий сад все блищить своєю красою, наче й не було цих ста з гаком років, воєн і переворотів.Головна будівля меморіалу

Після 1923 року вже в націоналізованому будинку, що належить радянської влади, розмістився революційний музей. В цей же час був побудований дерев'яний мавзолей для тіла Леніна. До 1929 році будинок був перетворений в Ульяновський музей меморіал, який служив не тільки мети - розповісти історію революції, але і показати, в яких умовах виріс майбутній вождь пролетаріату.

Головна будівля ульяновського музею меморіалу з величезними вітражами й основною експозицією на третьому поверсі обладнано сходами, побудованими на радянський лад. Перший поверх зустрічає гостей скульптурою комуністів і грандіозної виставкою "Від царя до президента". На другому поверсі висить напівкругла моделированная картина, що зображає місто Симбірськ у другій половині дев'ятнадцятого століття. Більше трьох тисяч речей, представлених в різних експозиціях, допомагають відвідувачу пройти через життя і шлях вождя, побачити світ і становлення першої радянської країни його очима з допомогою справжніх фотографій. Дуже цікаві колекції подарунків від іноземних гостей: тут і дорогі килими, і різні вироби з кришталю, скла, порцеляни.

Ульяновський ленінський меморіал співпрацює з багатьма великими музеями Росії і організовує різні цікаві виставки. Все це можливо завдяки величезній території виставкового комплексу.Колекції Ульяновського музею-меморіалу

Найцікавіша і примітна - це колекція побутових речей та етнографії. Вона складається з предметів побутової життя: посуду, самоварів, прасок, ламп, знарядь, якими користувалися селяни при обробці земель. Сюди ж входять твори, що представляють життя Леніна і пов'язані з увічненням його імені в історії Росії та Радянського Союзу. Окремої уваги варті зборів бойової зброї, медичних інструментів, різні прилади для шкільного користування і так далі.

Колекція марок, за великим рахунком, складається з листівок, на яких зображені міста царської Росії, Європи і навіть Симбірська, фото листівок, присвячених революції в лютому, Вітчизняної війни і соціал-демократичного руху, старих поштових марок, включаючи ленінський період, конвертів того часу і навіть продовольчих талонів.

У колекцію друкованих видань увійшли різні листівки і журнали, газети, брошури і книги з середини дев'ятнадцятого століття до сучасних днів. Про інших експозиціях можна дізнатися на офіційному сайті або за довідковими телефонами.Місце народження Ульянова-Леніна

Ульяновський ленінський меморіал включає і квартиру, в якій сім'я прожила 4 роки (з 1871). Будинок знаходиться поруч з флігелем, де в квітні 1970 року був народжений Володимир. На перших двох поверхах музею розташувалася експозиція з документами та даними про біографії родини. Всі речі є оригіналами і уявляють життя Ульянових у 70-ті роки XIX-го століття.

Музей багатий картинами художника Жукова і цілою бібліотекою відомого краєзнавця Трофімова. У цій частині Ульяновського музею-меморіалу проходять як екскурсії, так і різні виставки. Місцеві ж історики створили в Ульяновському ленінському меморіалі дискусійний клуб - "Витоки симбірського менталітету".Великий Зал меморіалу

Семнадцатиметровый у висоту зал має не тільки шикарну акустику, але і хорошу місткість - майже 1300 осіб. Зал був наповнений найсучаснішою технікою того часу. Церемонії вручення партквитка або, наприклад, різного роду нагород - єдині заходи, для яких використовувався Великий Зал. Найбільше вражає величезна статуя Леніна в п'ять метрів заввишки. Ленінський меморіал Ульяновська крім залу має приміщення на 200 осіб для конференцій і зустрічей, а також для показу різного роду патріотичних кінофільмів.

У наші дні він використовується як концертний Зал ленінського меморіалу Ульяновська для різних виступів відомих артистів, філармонічного оркестру і фестивалів.Що подивитися?

Афіша Ленінського меморіалу Ульяновська розміщена на офіційному сайті. Там анонсовані всі святкові заходи, новорічні концерти, екскурсії, покази історичних фільмів і так далі.

Кінотеатр, розміщений всередині, обладнаний 22-метровим екраном і новітньої акустичною системою. Кінотеатр розрахований на 1000 місць, а вартість квитків починається з мінімальних 50 рублів.Каси та продаж квитків

Музей знаходиться за адресою: площа 100-річчя з дня народження в. І. Леніна, будинок 1. Для уточнення часу проведення заходів звертатися в касу ленінського меморіалу Ульяновська, телефони розміщені на офіційному сайті.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут