Курган Безсмертя, Брянськ: історія, опис, як доїхати


Опубликованно 10.12.2017 05:15

Курган Безсмертя, Брянськ: історія, опис, як доїхати

Курган Безсмертя в Брянську - це монумент, присвячений пам'яті загиблих в роки Великої Вітчизняної війни. Меморіал являє собою величну споруду, що стоїть на штучному пагорбі посеред міського парку. Тут щорічно проводяться урочисті заходи на честь Дня Перемоги. Зараз це одна з головних визначних пам'яток Брянська, жителі міста і туристи відвідують це пам'ятне місце.Де знаходиться Курган Безсмертя?

Курган Безсмертя в місті Брянську знаходиться в парку "Солов'ї". Він розташований в Радянському районі на березі річки Десни. Це улюблене місце прогулянок городян. Парк був створений в 1960-ті роки, коли було прийнято рішення впорядкувати територію стародавнього урочища "Солов'ї". Проектом передбачалося створення природної зони для відпочинку та меморіальної частини, присвяченої пам'яті полеглих у роки ВВВ. В 1985 році до ювілею міста парк отримав назву "Центральний парк культури і відпочинку імені 1000-річчя Брянськ".

Парк "Солов'ї" знаходиться в районі Бежецкой вулиці. Меморіальна частина розташована на вулиці Дуки.Історія пам'ятника

Історія Кургану Безсмертя в Брянську почалася в 1966 році. Було прийнято рішення про створення меморіалу у парку. Закладка пам'ятника відбулася незадовго до святкування Дня Перемоги 7 травня 1967 року. У цій церемонії взяли участь тисячі жителів міста. В основі майбутньої споруди було закладено гарматний ствол. Він був знятий з танка, який брав участь у битвах. Всередину стовбура помістили капсулу із зверненням до нащадків. Її відкриття було заплановано на 2017 рік.

Потім зводився курган. Землю для його спорудження доставляли з солдатських могил Брянської області, міст-героїв, а також з перевалу Шипка в Болгарії. У церемонії брали участь матері загиблих воїнів, ветерани Великої Вітчизняної війни, молодь та школярі.

Архітекторами було запропоновано кілька варіантів споруди. Переміг проект Теплякова Ст. А., який розробив пам'ятник у формі п'ятикутної зірки.

Розгорнулося будівництво меморіалу. Комсомольці міста проводили платні концерти, кошти від яких переводилися у фонд спорудження пам'ятника. Молодь влаштовувала недільники і суботники, допомагаючи зведення Кургану Безсмертя в Брянську. У 1968 році основна частина монумента була побудована. На дошці вигравіювали цю дату, як рік заснування меморіалу. На той момент пам'ятник виглядав як висока п'ятигранна піраміда.

Історія Кургану Безсмертя в Брянську тривала ще довгі роки. Тільки через 8 років ідея архітектора Теплякова втілилася в життя повністю. На вершині піраміди була створена п'ятикутна зірка. 17 вересня 1976 року відбулося відкриття пам'ятника. Зараз цей монумент є центром композиції парку "Солов'ї".Загальний опис пам'ятки

До величного пам'ятника веде широка паркова алея з фонтаном. Нижня частина меморіалу "Курган Безсмертя" у Брянську являє собою пятигранную піраміду. Вона створена як штучний насип із землі. Її висота сягає 12 метрів, а об'єм - близько 20 тисяч кубометрів.

Верх піраміди вінчає пілон з бетону. Він створений у формі п'ятикутної зірки, яка складається з кількох пелюстків. Елементи пілона пов'язані між собою кільцем з мозаїкою. Висота верхньої частини пам'ятника - 18 метрів.

Мозаїчне кільце, що зв'язує пелюстки пілона, можна побачити на фото нижче. Воно оформлене зображеннями на військово-патріотичну тематику.

Біля підніжжя меморіалу знаходиться широка невисока сходи. Вона веде до фасадної табличці, на якій вказана дата зведення насипу - 1968 рік.

Крім цього, чотири високі сходи ведуть до самої вершини піраміди, де під пілоном у формі зірки знаходиться оглядовий майданчик.

На одній алеї з пам'яткою знаходиться каплиця. Вона була побудована недавно і присвячена пам'яті воїнів, полеглих за волю Брянській області Росії. В даний час в каплиці ведуться богослужіння.

Капсула часу

Капсула часу на Кургані Безсмертя в Брянську була закладена в основу пам'ятника в 1967 році. Її заповідали розкрити рівно через 40 років. 9 травня 2017 послання з капсули було зачитано під час урочистої церемонії святкування Дня Перемоги.

Звернення комсомольців 1960-х років до молоді XXI століття оголосив випускник ліцею Єгор Кельмяшкин. У посланні до нащадків було заповідано любити Вітчизну, пам'ятати полеглих героїв Брянщини і берегти свою рідну землю, як зіницю ока.

17 вересня 2017 року в Брянську відзначали День міста і річницю визволення від фашистів. Під час святкувань в основу пам'ятника була закладена нова капсулу зі зверненням до майбутніх поколінь. Вона являє собою циліндр з титану. Текст послання був складений на основі пропозицій мешканців міста. В даний час зміст звернення тримається в таємниці.

Оглядовий майданчик

Піднятися на оглядовий майданчик Кургану Безсмертя в Брянську можна за однієї зі сходів. А також можна пройти по одній з граней піраміди. Незважаючи на те що насип досить висока, підйом буде зручним, так як сходи, що ведуть нагору, широкі і пологі.

Доступ на оглядовий майданчик вільний. З висоти 12 метрів можна побачити широку алею, парк і річку Десну. Якщо встати в центральну частину і подивитися вгору, то можна побачити, як виглядає знизу пілон з 5 променів. Система зливостоків

Нижня частина Кургану Безсмертя в Брянську повністю складається з землі. Щоб зберегти насип і сходи, необхідний постійний і надійний відвід дощових вод. При зведенні споруди архітекторами і інженерами була спроектована цікава та оригінальна система зливостоків. По всьому периметру верхньої частини піраміди проходить жолоб з відведенням для вод. А інша частина стоку у вигляді решітки розташована внизу біля фасаду з плитою. Це сприяє швидкому і надійному відведення вод.

У 2017 році до святкування Дня Перемоги зливова каналізація пам'ятника була оновлена. Це дозволить і далі утримувати високий земляний насип у схоронності.Стела

У парку "Солов'ї" варто звернути увагу на ще одну цікаву пам'ятку. Це стела на Кургані Безсмертя в Брянську. Вона знаходиться поруч з основним пам'ятником і становить єдиний архітектурний ансамбль з меморіалом.

У березні 2010 року Брянську було присвоєно звання Міста військової слави. У зв'язку з цим було вирішено відкрити пам'ятну стелу, присвячену цій події. Було вибрано місце поряд з Курганом Безсмертя. Почалися роботи зі зведення споруди. Бронзові частини монумента відливали з бронзи в Москві. 29 червня 2010 року, в День партизан і підпільників, пам'ятник був відкритий.

Стела являє собою колону заввишки 10 метрів. Її верхню частину вінчає герб з двоголовим орлом з бронзи, а в нижній частині вигравіруваний текст указу президента про присвоєння місту почесного звання. Колона розташована на гранітній майданчику. По кутах розміщено 4 куба. Вони прикрашені барельєфами на тему історичних подій і військових подвигів, починаючи від Олександра Пересвіту і закінчуючи часом Великої Вітчизняної війни.

Стела знаходиться на одній алеї з Курганом Безсмертя. Разом вони утворюють єдиний меморіальний комплекс. Подібні стели встановлені і в інших Містах військової слави.Проїзд

Як доїхати до Кургану Безсмертя в Брянську? Від міського автовокзалу можна дістатися тролейбусом № 3, автобусом № 25, маршрутними таксі №№ 10, 35, 36, 166, 211. Час у дорозі - близько 15-20 хвилин. Потрібно вийти на зупинці "Курган Безсмертя".

Від залізничного вокзалу можна доїхати на автобусі № 37 до зупинки "Курган Безсмертя". Це займе близько 25-30 хвилин.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут