Комсомольський ставок, Ставрополь: освіта водойми в межах міста


Опубликованно 13.12.2017 02:01

Комсомольський ставок, Ставрополь: освіта водойми в межах міста

Сьогодні Комсомольський ставок в Ставрополі є улюбленим місцем відпочинку жителів крайової столиці. Тут створені умови для безпечного купання, можна позасмагати і просто відпочити, розслабившись в оточенні лісу.Історія Комсомольського ставка в Ставрополі: як з'явилося озеро?

Як свідчать архівні документи, водойма був утворений в долині річки Ташла у XVIII-XIX ст. В ті часи нестача води була більш ніж відчутною. Настільки, що через неї влаштовували бійки і навіть вбивали. Наявна ріка Ташла вже не могла заповнювати обсяг, необхідний жителям для різних цілей, в тому числі для поливу городів. Тому було прийнято рішення створити штучний загат. З його допомогою можна було створити великий водойма, який, в свою чергу, дозволить позбутися від проблеми водозабезпечення цілого району.

Самий верхній водойма якраз і був Архієрейський, а нині Комсомольський ставок в Ставрополі. Трохи нижче нього купцем Сипягиным був виритий ще один. Пізніше місце стало улюбленою зоною відпочинку городян – тут були купальні, човнова станція і вишки для стрибків у воду.

Комсомольський ставок сьогодні

Міське озеро з трьох сторін оточене Таманської Лісовою Дачею, четверта виводить на вулицю Кавалерійську. Водойма огинає асфальтна доріжка з розміткою для велосипедистів і пішоходів. Довжина ставка становить 300 м, ширина західній частині – не більше 50 м. З іншого боку створена бетонна дамба. Її ширина – 130 м.

Комсомольський ставок в Ставрополі добре підходить для відпочинку в будь-який час року. Крім того, тут мешкають різні представники земноводних, такі як озерна жаба, деревна жаба квакша та. У воді живуть ручейники і риби. Наприклад, тут можна зловити пічкурів, карасів і навіть сазанів.

Відпочинок і розваги на озері

У холодну пору року територія озера розташовує до приємних прогулянок на свіжому повітрі. Опинившись в оточенні лісу, можна годинами гуляти по асфальтованій доріжці, милуючись чудовими краєвидами. Любителі активного відпочинку тут воліють здійснювати пробіжки і кататися на велосипедах, а молодь навіть влаштовує пляжний волейбол. Крім цього, на його території відкрито ресторан «Веранда» – розкішне місце для ідеального відпочинку.

Багатьох цікавить питання про те, чи можна купатися на Комсомольському ставку в Ставрополі. Деякий час тому дійсно цьому перешкоджали заборонні таблички. Але потім, коли озеро спустили, почистили і наповнили водою, купатися знову дозволили. Зараз тут встановлено лежаки, можна розміститися на сонці або в тіні дерев. Влітку працюють лотки з морозивом, напоями та закусками. Для дітей часто встановлюють атракціони. У цілому нині ставок виглядає набагато краще, безпечніше і є більш розвиненим, ніж 10-15 років тому.

Удосконалювати ставок не перестають. Очікується наповнення озера джерельною водою, за рахунок чого воно візуально (і реально) буде набагато чистіше. Вода придбає блакитний колір, а також зміниться принцип її надходження в ставок. Для досягнення бажаної мети без шкоди для природи були залучені біологи.

Також планується комплексне розвиток пляжної інфраструктури і установка питних фонтанчиків. Хто знає, може, на цьому позитивні зміни в улюбленому міській водоймі не припиняться?

Як дістатися до Комсомольського ставка в Ставрополі?

Під'їхати до міського озера можна, спустившись по вулиці Кавалерійської. Тут обладнана велика парковка, повз яку неможливо проїхати. Громадський транспорт по вул. Кавалерійської не ходить, тому, якщо немає власного авто, необхідно або їхати на таксі, або частину шляху пройти пішки. Наприклад, через територію Міської клінічної лікарні № 2, розташованої на вул. Балакірєва. Також є маршрут через Таманський ліс з вул. Семашко (Леніна) і Кулакова. Але не знаючи місцевості, самостійно йти не рекомендується.

На карті вище зображено розташування Комсомольського озера, яке дозволить зорієнтуватися на місцевості. GPS-координати ставка: 452?59??N 4157?17??E.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут