Рославль: визначні місця та опис міста


Опубликованно 16.12.2017 01:04

Рославль: визначні місця та опис міста

Для любителів спокійного туризму по історичним містам Росії є безліч цікавих населених пунктів в європейської частини країни, звідки пішла сама Русь, саме в них досі витає дух князів, бояр і справжнього російського народу. Рославль (або, як його спочатку називали, Ростиславль) – один з таких невеликих містечок, в якому збереглися унікальні архітектурні пам'ятки минулих століть. Що можна відвідати в цьому населеному пункті, де відпочити?Що собою являє Рославль?

У Смоленській області в 392 кілометрах від Москви розташувався місто Рославль, з населенням близько 51 тисячі чоловік.

Його головною особливістю є багата історія, яка почалася ще в XII столітті. Перша згадка про місто пов'язане з особистістю Ростислава Мстиславича - саме він заснував фортецю Ростиславль на відвойованих землях ще в 1137 році, яка в подальшому стала містом Рославлем.

На початку XIII століття це місце стало резиденцією князя та його почету, саме з Рославля проводилося управління Смоленським князівством.

Кілька століть Рославль переходив з рук у руки, переживав безліч війн, усобиць і нападів іноземних загарбників, тільки з приходом радянської влади місто стало мирно існувати і розвиватися до війни. Рославль був до того часу великим транспортним вузлом, і тому фашисти вперто намагалися прорватися в місто, і це у них вийшло: 784 дні Рославль був в окупації ворога, після чого відбулося тріумфальне звільнення.

Зараз Рославль включено до списку історичних міст Росії, досягає успіху в економічному плані (розвинена хімічна, важка, харчова, легка промисловість), є великою транспортною розв'язкою.Архітектурні пам'ятки Рославля

З 1833 по 1845 року в Рославле йшло будівництво церкви Казанської ікони Божої Матері. Ініціатива належала місцевому жителю купцеві А. Ф. Мукинину, який захотів збудувати кам'яний собор замість дерев'яного. У свій час церква горіла, була в запустінні, але зараз вона повністю відреставрована і активно функціонує. Адреса: вул. Червоноармійська, 104.

Спасо-Преображенський чоловічий монастир – одна з головних визначних пам'яток міста Рославля, знаходиться на вул. Пролетарська, 52. Складається з двох частин: собору Спаса Преображення, побудованого в 1811-1819 роках, і храму Олександро-Невського (будівництво в 1857-1872 рр.). Крім того, монастир був обнесений унікальною огорожею, з вежами і воротами, але до сьогоднішнього дня збереглися лише фрагменти. На даний момент релігійна організація діє, а реставруються будівлі.Цікаві пам'ятники

На вулиці Енгельса, 20 встановлений пам'ятник-паровоз - пам'ятка Рославля, яку показують кожному гостю міста. До недавнього часу на постаменті був виставлений паровоз Ь-2012, однак його вилучили на реконструкцію, а на місце встановили паровоз Л-0858, який активно використовувався під час війни. В цілому пам'ятник присвячений вагоноремонтному заводу, який вже з XIX століття і до сьогоднішнього дня займається випуском вагонів цистерн, запчастин для складів та їх ремонтом.

На Великій вулиці Смоленській, 98 стоїть водонапірна вежа, яка зустрічає всіх гостей міста і видно з багатьох точок населеного пункту. У Рославле подібні споруди почали з'являтися у XIX столітті, ця ж збереглася з XX століття.Де можна погуляти?

Історично встановлено, звідки пішов місто, і це місце вважається пам'яткою Рославля – городище «Бурцева гора». На ній досі збереглися земляні вали, організовані для захисту, а також встановлено пам'ятник, де була фортеця Ростислава Мстиславовича. На площі в гори понад 5000 квадратних метрів вчені виявили безліч знахідок, датованих XII-XIV століттями, які пролили світло на історію освіти міста. Гора розташована між вулицями Святого Князя Ростислава та Червоноармійської.

Парк «Кільце» на розі Пролетарської і Великий Смоленській вулиці отримав свою назву завдяки тому, що знаходиться всередині кільцевої транспортної розв'язки, зелена зона чергується з пам'ятками, що присвячені подіям Великої Вітчизняної війни, городяни люблять тут прогулюватись теплими літніми вечорами.Де в Рославле провести цікаво час?

Історико-художній музей - пам'ятка Рославля, адресу та відгуки про який можна знайти на офіційному сайті організації. Установа була заснована ще у 1920 році під керівництвом Сергія Михайловича Соколовського. З тих пір музей збільшився на 26 тисяч експонатів, провів сотні виставок і заходів.

Основні експозиції:історична (археологічні знахідки міста від VIII ст. до н. е. до XVII століття н. е.: зброю, одяг, предмети побуту і культури);присвячена Великій Вітчизняній війні (експонати окупаційного періоду);художня (роботи місцевих художників, майстрів, скульпторів);документальний фонд (важливі історичні документи, пов'язані з історією міста з давніх часів до сьогоднішнього дня).

Адреса: вул. Пролетарська, 63.

Ще одна визначна пам'ятка Рославля – розважальний комплекс «Фабрика», в якому можна відпочити всією сім'єю. Розташований за адресою: вул. Червоноармійська, 9.

Спектр послуг, що надаються організацією, здивує навіть столичного гостя: в одній будівлі розташувалися затишні готельні номери з різними варіантами розміщення та комфортності, кінотеатр з 2 кінозалами, банкетний зал, бар-кафе, сауна, більярд, боулінг. По неділях проводяться дитячі програми.

Таким чином, пам'ятки міста Рославля Смоленської області будуть цікаві не тільки любителям історії, але і звичайним туристам, адже є де погуляти, на що подивитися і де розважитися ввечері в хорошій компанії.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут