Гнездниковский провулок в Москві: історія і сучасність


Опубликованно 17.12.2017 04:30

Гнездниковский провулок в Москві: історія і сучасність

Не можна сказати, що Великий Гнездниковский провулок в Москві дуже довгий: його довжина складає всього лише 384 м. Він починається від Леонтійовському провулку і через арку житлового будинку з'єднується з Тверській. Малий Гнездниковский провулок, який знаходиться поруч, ще коротше – 320 м, він розташований від Тверської до Шведського глухого кута.

Зате ці провулки розташувалися відразу в двох столичних районах - у Тверському і Пресненському, при цьому Великий зігнувся під прямим кутом, нагадуючи коліно.

Звідки з'явилося незвичайне назва?

Назва провулків походить від старовинного найменування цієї московської місцевості – Гнездники. А ось з цим словом у істориків починаються складності. Існує кілька версій, що означає слово «гнездники»: ніби в цих місцях, у гаях, водилося безліч птахів, а москвичі добували їх гнізда;можливо, так іменували ремісників, які робили петлі для дверей і ставень;однак, швидше за все, гнездниками називали людей, які майстрували стріли, а стріли в той час обчислювали гніздами.

У XVIII-XIX ст. Великий Гнездниковский провулок носив імена власників цієї місцевості Урусових і Исленьевых. Малий же провулок звали на честь Шереметєвих і Вадбольских.Історія

Місцевість в районі Гнездниковского провулка стала вважатися територією Москви в XVI ст., але кам'яні будови почали тут зводити лише століття опісля. Особливого розмаху будівництво набула на рубежі XIX-XX століть.

Так, у 1912 р. тут з'явився будинок, який два десятиліття був найвищим у столиці. Зараз це будинок №10. Кілька будівель збудували вже в радянські роки, наприклад, на місці знесеної Микільської церкви була збудована школа, яка зараз називається гімназія №1520. Що цікаве можна побачити?

Самий знаменитий будинок у Великому Гнєздніковському провулку Москви, звісно, №10. Він навіть має власну назву – будинок Нирнзее.

Архітектор Ернст Нирнзее придбав ділянку, на якій тіснилося кілька невисоких дохідних будинків, зніс їх і збудував, як говорили його сучасники, «тучерез». Дев'ятиповерхова будівля одразу створювався як будинок, де всі квартири будуть здаватися в оренду холостякам. Тому квартири мали невелику площа: найменша була 27 м2, а сама простора – 45 м2. На одному з поверхів розташовувалася їдальня, квартири були електрифіковані, а в під'їздах працювали ліфти. Напівпідвал теж планувалося здавати в оренду, а на даху розміщувався ресторан і оглядовий майданчик.

Квартири тут здебільшого знімали актори театру Мхат, розташованого неподалік. Саме у будинку №10 знаходилися знамениті кабаре «Кривий Джиммі» та «Летюча миша», а потім циганський театр «Ромен», Театр сатири і студія Каверіна. Розміщувалися тут і редакції різних газетних видань, кінотеатр і навіть знімальний павільйон.

У радянські роки будинок №10 у Гнєздніковському провулку стали називати четвертим будинком Моссовета, так як квартири в ньому отримали видатні діячі партії і службовці.

Під час оборони Москви, в 1941 р., на його даху встановили зенітки, а після війни з них виробляли салютні постріли.

Але приваблює туристів сьогодні до цієї будівлі у центрі столиці, те, що саме тут відомий містичний письменник Михайло Булгаков зустрів свою любов, свою Музу. Зараз у будинку №10 знаходиться театр РАТІ та інші установи.

У Великому Гнєздніковському провулку багато будинки будувалися як прибуткові, тому серед імен мешканців можна зустріти і відомого композитора Римського-Корсакова, драматурга Тарновського та інших.

Кілька будинків у Малому Гнєздніковському провулку теж є об'єктами культурної спадщини. Серед них прибутковий будинок, що належав причту і старості церкви св. Миколая, і училище для дівчаток і хлопчиків. Деякі будівлі цінні як пам'ятки архітектури XVIII-XIX століть.

Сучасність

В наші дні велика частина будівель в Гнездниковских провулках, Великому і Малому, належить різними установами, банкам, редакціям. Є тут і чимало житлових квартир. Навіть невелика житлоплоща в цьому елітному районі столиці коштує близько 20 млн рублів.Як дістатися?

Знайти Великий Гнездниковский провулок на карті столиці легко, неважко сюди дістатися. Вийшовши на станції метро "Пушкінська", треба пройти кілька метрів по Тверській і згорнути вправо.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут