Зоря: На порозі змін


Опубликованно 31.01.2018 00:52

Зоря: На порозі змін

Виступ Зорі в літньо-осінній частині сезону залишила двояке враження. Було багато хорошого і не дуже, а в Лізі Європи симпатичною команді Юрія Вернидуба відверто не пощастило. Ряд літніх очкових втрат позначилися на проміжному підсумковому результаті. Очевидно, що луганський клуб за своїм потенціалом повинен, як мінімум, знаходитися поблизу від п'єдесталу, але необов'язкові і, часом, абсолютно нелогічні поразки і нічиї змусили Зорю незвично задуматися про попаданні в першу шістку. Такий сценарій напередодні чемпіонату здавався чимось незвичайним, навіть враховуючи відчутні кадрові втрати луганчан.

Режим оновлення, що стартував з перших турів, аж ніяк не відразу став приносити належний ефект. Значний дніпровський десант, поповнив команду влітку, лише поступово звикав до нових для себе завданням і вимогам, і, по суті, справи відносно швидко налагодилися лише у голкіпера Андрія Луніна. Інші поступово підтягувалися до основи, от тільки роль лідерів на полі брали на себе вкрай неохоче. Така людина знайшлася під завісу трансферного вікна, коли до луганським (а точніше, до запорізьким) берегів знову причалив не знайшов себе в Туреччині Олександр Караваєв. Креативний хавбек відразу отримав капітанську пов'язку і заграв так, неначе б нікуди з Зорі не йшов.

Про матчі-трилерах у виконанні луганчан не писав і не говорив тільки ледачий обиватель футбольного простору. Фантастичні зустрічі в Кубку країни з "Шахтарем" (3:4), у чемпіонаті з "Динамо" (4:4) і з тими ж гірниками (2:1), безсумнівно, стали самими яскравими подіями першої частини сезону. Хто знає, може бути навесні "мужики" продовжать радувати публіку результативною і іскрометною грою?!. Шкода, тільки у нинішній Лізі Європи Зорі ми вже не побачимо, проте українські любителі футболу навряд чи скоро забудуть феєричні успіхи луганчан в матчах з Атлетиком (0:1) і Гертою (2:1). На жаль, на шляху хлопців Вернидуба виявився досі мало кому відомий шведський Естерсунд, дві поразки від якого фактично закрили перед Зорею двері в плей-офф другого за значущістю турніру Старого Світу...

Тепер Вернидубу чекає чергова кадрова перебудова. Швидше за все, не буде в команді ведучого лівого захисника Артема Сухоцького, який вирішив спробувати себе в іншому клубі. Також напевно залишить Зорю центрбек Андрій Пилявський, на думку тренерського штабу, знизив до себе вимоги і фактично не грав восени. А ось причини, за якими луганський клуб залишить голкіпер Олексій Шевченко дуже банальні: колись кандидат у збірну країни програв конкуренцію Андрію Луніну. Швидше за все, в рідній для себе Шахтар повернеться незамінний гвинтик у командному механізмі Зорі Дмитро Гречишкін. В умовах кадрової кризи цей футболіст був корисний не тільки на звичній для себе позиції опорника, а й чимало матчів відіграв (і досить якісно) в центрі захисту. Незрозуміла ситуація і з Владиславом Калитвинцевим, пропустили левову частку матчів через травми. У динамівця, як і у Гречишкіна, закінчився термін оренди, і поки не дуже ясно, чи буде вона продовжена.

Втім, самої серйозної кадрової пробоїною може стати можлива втрата одного з лідерів колективу Євгена Опанасенка. 27-річний правий латераль проводить нинішній сезон просто блискуче, і крім регулярних рейдів по своєму флангу встигає залишати автографи у воротах суперників. На рахунку луганського Дані Алвеса вже п'ять (!) м'ячів у поточному чемпіонаті, і це, зауважте, правий захисник (!). Між тим, остаточна доля Опанасенко в Зорі поки знаходиться в підвішеному стані, що не може не турбувати вболівальників клубу.

Якщо десь вибуло, то значить десь обов'язково повинно прибути. Практично дослівне відтворення стародавнього закону дуже сильно підходить нинішньої Зорі. Так, ряд гравців вирушили шукати кращої долі, однак це не означає, що їм на зміну не прийдуть не менш гідні виконавці. На підтвердження цієї гіпотези Зорю на орендних засадах вже поповнила пара перспективних динамівських крайніх захисників Богдан Михайличенко і Олександр Тымчик. 20-річні футболісти першу частину сезону набиралися досвіду в Сталі, і тепер заслужили на крок вперед у своїй кар'єрі. Навіть якщо Сухоцький і Опанасенко все-таки залишать Зорю, на їх позиціях Вернидуб почне награвати новачків. На зміну Гречишкін, найімовірніше, спочатку брався Гаель Ондуа. Камерунець вже встиг побути в системі російських "Локомотива" і ЦСКА, а також датському Вайле. З тих матчів у його виконанні, які довелося побачити, склалося враження, що Ондуа зможе допомогти луганчанам найближчим часом.

Позитивним аспектом стало і продовження контрактів з атакувальними хавбеками Максимом Луньовим і Владиславом Кабаевым, поступово стають стрижневими виконавцями в тактичних схемах Вернидуба. Є у Зорі чим поживитися і всередині власних внутрішніх резервів. На збори з командою відправиться ряд гравців молодіжного складу, серед яких наставник особливо розраховує на півзахисника Єгора Шалфеева, Сергія Майбороду та Володимира Заіменко, а також захисників Михайла Шершня і Олександра Авраменка. А адже в обоймі у Вернидуба є ще перспективний і вже пограв в еліті за Дніпро 19-річний Євген Чеберко: не забули ще такого?!. Так що, за завтрашній день хвилюватися луганчанам — гріх, а те, що ця команда ще покаже себе у всій красі – сумнівів бути не може взагалі. Нашому футболу адже так не вистачає подібних колективів!



Категория: Спорт


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут