Тріумфи андердогов: Інтер (2010) і Порту (2004)


Опубликованно 12.08.2018 01:54

Тріумфи андердогов: Інтер (2010) і Порту (2004)

Непередбачуваність – одна з головних причин, по яких футбол став найпопулярнішим видом спорту в світі. Історія налічує неймовірну кількість матчів, коли абсолютний аутсайдер обігравав фаворита, але ми хочемо представити вашій увазі несподівані успіхи команд у Лізі чемпіонів. Найбільш пам'ятними стали перемоги колективів, на тріумф яких спочатку не ризикнув би поставити навіть найазартніший уболівальник, – Порту в 2004 році і міланський Інтер в 2010 році. А знаєте, що об'єднувало ці команди, крім того, що вони і близько не були фаворитами у переможних сезонах? Головний тренер. І Порту в 2004, і Інтер в 2010 досягли грандіозного успіху під керівництвом португальця Жозе Моуріньо.

У 2002 році, коли Моуріньо очолив Порту, в Європі про нього якщо і чули, то тільки як про перекладача тренера Барселони Боббі Робсона. Його тренерські якості були відомі лише вболівальникам в Португалії, та й то побіжно. Жозе запросили в Порту після того, як він привів скромну Лейрію до п'ятого місця в місцевому чемпіонаті, і в підсумку керівництво "драконів" не прогадало. Саме з ім'ям Моуріньо асоціюється найкращий період в історії Порту. Португалець у першому ж сезоні в новому клубі зумів оформити требле, коли Порту переміг в чемпіонаті, виграв національний Кубок і став володарем трофею-Кубка УЄФА. Незважаючи на настільки грандіозний успіх, як для молодого тренера, його найголовніший тріумф в Порту був попереду. І мова, звичайно ж, про перемогу в найпрестижнішому турнірі Європи.

У сезоні 2003/2004 UEFA Champions League Порту потрапив у складну групу, де за вихід у плей-офф португальцям довелося посперечатися з Реалом, Марселем і Партизаном. "Дракони" почали свій шлях з нічиєї з Партизаном, після чого послідувало домашня поразка від Реала. Ситуація складалася таким чином, що наступні ігри проти французького Марселя ставали визначальними для команди Моуріньо. І "провансальцям" навіть не допоміг тоді ще молодий Дідьє Дрогба. 2:3 вдома з голом Дідьє і 0:1 на виїзді. Ці шість очок, зароблені Порту, стали вирішальними в боротьбі за вихід з групи. А подальша перемога над Партизаном і нічия з Реалом на Сантьяго Бернабеу лише підкріпили успіх команди.

Жереб плей-офф для Порту був невблаганний. Вже на стадії 1/8 фіналу португальцям випав Манчестер Юнайтед! Молодому тренеру Жозе Моуріньо, який тільки нещодавно вступив у велику гру, потрібно було перевірити свої сили на тлі сера Алекса Фергюсона. Неймовірний досвід для гравців Порту і самого наставника. Практично ніхто в світі не вірив в успіх "драконів", однак Порту зумів створити диво і вибив "манкуніанців" з турніру! 2:1 на Драгау і 1:1 на Олд Траффорд!

"Ми святкували так, як ніби вже виграли фінал, а не пройшли стадію 1/8. Через кілька хвилин у двері роздягальні хтось постукав, і, відкривши, ми побачили на порозі сера Алекса Фергюсона і капітана "Манчестер Юнайтед" Гарі Невілла. Вони сказали нам: "Вітаємо. Ви це заслужили. Насолоджуйтеся. Удачі вам!". Я цього ніяк не очікував. У португальської культури до такого не звикли. Я дуже добре запам'ятав той момент, і після цього випадку сам кілька раз у своїй кар'єрі чинив так само, коли суперник показував щось дійсно прекрасне в грі проти моєї команди. Я запам'ятав це і навчився цьому. Навчився у видатних людей, здатних словами дати іншим можливість відчути себе особливими. Саме це зробили в той вечір сер Алекс і Гаррі".

Тоді на Олд Траффорд гравці Порту остаточно усвідомили – в цій Лізі чемпіонів їм під силу обіграти абсолютно будь-яку команду. Французький "Ліон" у наступній стадії був відмінним суперником для воїнів Моуріньо, і Порту без проблем вийшов у півфінал (2:0, 2:2). Там португальців чекав сенсаційний Депортіво, який на стадії 1/4 фіналу здійснив самий грандіозний на той момент камбек в UEFA Champions League: після поразки від "Мілана" з рахунком 1:4, іспанці вдома розгромили команду Анчелотті 4:0, завдяки чому заявили про себе на весь світ. Півфінали не вийшли особливо насиченими подіями, оскільки Моуріньо і Ірурета провели дві шахові партії, а результат протистояння вирішила лише одна помилка Депортіво. Після нічиєї в першому матчі 0:0 Порту на виїзді обіграв Депортіво завдяки єдиному голу Дерлея з пенальті і вийшов у фінал турніру!

У вирішальному матчі команду Моуріньо чекало ще одне здивування того сезону – Монако. Французи сенсаційно пройшли Челсі та Реал на попередніх стадіях і так само, як і Порту, стояли на порозі феноменального успіху. І досить несподівано для футбольної громадськості Монако не зміг нічого протиставити португальцям. Перевага команди Моуріньо було повністю доведено на футбольному полі. Голи Карлоса Альберто, Деку і Дмитра Алєнічева дозволили "драконам" добитися самого грандіозного успіху в історії клубу. Порту створив справжнє диво і довів, що у футболі немає нічого неможливого. При цьому, успіх команди – це жодною мірою не випадковість або результат нереального фарту. Моуріньо за два роки збудував в Порту дійсно потужний колектив, а його тактичні новації стали справжнім сюрпризом для більш відомих і досвідчених тренерів, які зустрічалися в той рік на його шляху.

2010 рік: Моуріньо за шість років устиг взяти участь у двох великих проектах. Спершу Жозе відправився на Туманний Альбіон, де за три сезони зібрав всі англійські трофеї з Челсі і став найуспішнішим тренером в історії клубу, а потім попрямував до Італії, де йому сподобався варіант роботи в Інтері. І знову успіх у першому ж сезоні — перемоги в Серії А і Суперкубку Італії! Моуріньо розумів, що з цією командою він здатний добитися багато чого, і після перемоги в чемпіонаті зважився на перебудову. Більш того, "Особливий" погоджується на догляд Златана Ібрагімовича і будує команду навколо інших футболістів. Уеслі Снейдер, Самюель ето'о, Тіаго Мотта, Дієго Міліто — гравці, які прийшли в Інтер саме в той міжсезоння. Моуріньо горів Лігою чемпіонів і всі думки, що б він не говорив по ходу сезону, були сконцентровані саме на цьому турнірі.

Проблеми "нерадзуррі" наздогнали вже на груповому етапі, адже крім Рубіна " і київського Динамо, Інтеру попався чинний володар трофею – каталонська Барселона під керівництвом Хосепа Гвардіоли. "Нерадзуррі" стартували в турнірі досить успішно, коли вдома зіграли внічию з Барселоною, однак дві наступні нічиї з Рубіном і Динамо поставили під сумнів вихід з групи. У тих іграх Інтер був занадто обережний і багато чого дозволяв менш майстерним суперників, що вилилося в два очки замість бажаних шести. Четвертий ігровий день став визначним для італійської команди, і з цим завданням вона впоралася: в Україні Інтер обіграв Динамо з рахунком 2:1. У Барселоні Моуріньо не зміг здивувати Гвардіолу і "нерадзуррі" програли – 0:2. Перед останнім туром у Інтера і Рубіна було по 6 очок, і їх чекала зустріч на Джузеппе Меацца. Балотеллі разом з ето'о впоралися, і Інтер, нехай зі скрипом, але ступив у 1/8.

Тут "Особливого" чекав не дуже приємний сюрприз у вигляді зустрічі з рідною для нього Челсі. Моуріньо вздовж і поперек знав цю команду і тоді, образно кажучи, англійці грали ще на паливі португальця. В результаті дві перемоги (2:1, 1:0) і впевнений прохід в чвертьфінал, де доля визначила в суперники Інтеру московський ЦСКА. І тут обійшлося без особливих проблем – гол Міліто будинку і гол Снейдера в Росії вивели Інтер у півфінал. На цій стадії італійцям випав самий небажаний суперник – каталонська Барселона! І тоді Моуріньо застосував всі свої тренерські здібності і вибрав ідеальний план для команди. Жозе відійшов від оборонної гри, тому що розумів – комфортна перемога в першому матчі є єдиним шансом його команди. У підсумку Інтер зіграв зухвало і агресивно, до чого Барса виявилася банально не готова. Результат – 3:1 і світлий погляд у майбутнє. Усвідомлюєте силу тієї Барселони, якщо навіть після програшу в два м'ячі іспанська команда продовжувала залишатися фаворитом протистояння?

Матч в Іспанії складався для Інтера не дуже перспективно. Барселона повністю володіла ініціативою і нагнітала обстановку біля воріт "нерадзуррі", а на 28-й хвилині шанси гостей на успіх різко скоротилися – з поля за повторне попередження був вилучений лідер півзахисту Тіаго Мотта. Тим не менш, це видалення тільки згуртувала команду. Моуріньо тут же дав гравцям нову установку, і вони повністю забули про атакуючих діях і остаточно припаркували "автобус біля своїх воріт. Це принесло свої плоди. Гол Педро наприкінці зустрічі лише дав уболівальникам "блаугранас" примарну надію на успіх. Тим ввечері на Камп Ноу Інтер і Моуріньо творили історію. Італійці виявилися сильнішими кращої команди світу.

У фіналі посперечатися за заповітний трофей італійській команді треба було з мюнхенською Баварією, очолюваної голландцем Луї ван Гаалом, помічником якого в Барселоні був Моуріньо. Для цього суперника Жозе не став вигадувати нічого особливого і випустив абсолютно передбачуваний склад. Сили команд були приблизно рівні і результат протистояння вирішили дрібниці. У Баварії було кілька стовідсоткових моментів для взяття воріт, але удача в той вечір була на боці суперника. А що робив Дієго Міліто! Навіть якщо не брати до уваги його два голи, гравець приносив команді багато користі і був прекрасний у підіграванні. Той вечір можна сміливо називати ввечері аргентинця. Просто погляньте на його другий гол, коли він посадив на газон Даніеля ван Бюйтена і вразив дальній кут! Баварія була приречена, а Моуріньо вдруге в кар'єрі виграв UEFA Champions League, хоча на нього ніхто навіть не думав ставити!



Категория: Спорт


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут