Чому Ліга Європи — турнір Динамо


Опубликованно 08.09.2018 16:00

Чому Ліга Європи — турнір Динамо

Справедливості заради

Якщо прибрати емоції в стіл, виліт від Аякса вийшов абсолютно справедливим. Виїзна поразка фактично визначило долю Динамо в головному турнірі Старого Світу, і в домашній зустрічі кияни повинні були відігравати значну фору. Значну, бо ресурсів, з допомогою яких можна було це зробити у Хацкевича просто не було. Мало того, дуже не вчасно зламався Артем Бесєдін. При всіх очевидних недоліки в грі 22-річного форварда у вигляді слабкої результативності, саме він і ніхто інший вважається лідером динамівських атак. Артем більшою мірою корисний у підіграванні і "зачіпки" за м'ячі різної складності, але ж комусь треба ще й завершувати зусилля партнерів!..

Вихід Владислава Супряги став справжньою несподіванкою. Логічно передбачалося: якщо вже не Бесєдін (хоча чим чорт не жартує, і на уколах міг зіграти), то явно Назарій Русин. А що? У попередньому матчі нападник вразив ворота Чорноморця, та й взагалі славиться фартовим. Хацкевич вирішив по-своєму, і вийшло так, як вийшло. Незважаючи на старання Супряги, дефіцит у нього ігрової практики був помітний неозброєним оком, а вийшов на останні хвилини Русин хоч і активно увійшов у гру, на вістрі досяг успіху.

Що вже там говорити?.. Вся фабула матчу не віщувала позитивного для киян результату. Денис Бойко творив у воротах справжні чудеса, відображаючи постріли різної небезпеки у виконанні Зиеха, Тадіча і, особливо часто, досвідченого Хунтелара. Не забути б ще прихильність до господарів пані Удачі. Для нас вона була доброю, для Аякса – інакше. Незабитий пенальті в дебюті плюс поперечина після удару того ж Зиеха цілком могли звертатися в голи. Здавалося, за нас регулярно грали якісь потойбічні сили. До того ж оборона киян, незважаючи на помітні старання, ні-ні, та й допускала серйозні помилки, деякі з яких повинні були ставати результативними. Ось тільки Хунтелар в цей вечір не забив все, що можна і що не можна.

Не дозріли

Незважаючи на всю перспективність динамівської молоді, зустрічі з Аяксом показали, що поки Динамо відверто не дотягує до статусу команди Ліги чемпіонів. Там суперників класу амстердамців – в достатку, а ще більше – більш серйозних. Очевидно, що за наявної диспозиції розраховувати на що-небудь істотне в груповому турнірі було б верхом самовпевненості. Трансферна кампанія киян останнім часом була спрямована здебільшого на перспективу, підстьобувати яку покликаний наставник. Хацкевичу за період свого перебування на посаді дещо все ж вдалося, проте на даний момент велика частина гравців просто не дозріла до рівня головного клубного турніру Старого Світу...

По суті, навіть "тягачам"- вингерам Віктору Циганкову і Беньямину Вербичу в поєдинках з Аяксом не вдалося створити нічого серйозного. Це ж стосується і центральної зони, де не допомогла навіть певна ротація. На жаль, хавбеки Аякса повністю переграли своїх українських візаві. Загальна тенденція підтвердилася і в обороні. Так, єдиний м'яч у ворота команди тен Хага забив правий захисник Томаш Кендзьора, але тут, швидше, вдало зійшлися футбольні зірки і, що правдивіше, спрацювала домашня заготовка. Зате пропущені на Амстердам-Арені м'ячі у чому лежать але совісті центрбеків Микити Бурди і, особливо, Тамаша Кадара. Атакуюча ланка Аякса знатно "повозили" оборонні порядки, в тому числі на Олимийском... Небезгрешен і кращий на рідній арені у складі Динамо Бойко. Перший пропущений в гостях м'яч відбувся все ж не без помилки голкіпера...

Можна, звісно, говорити і про тренерські прорахунки. Однак, справедливості заради, Хацкевич розраховував на тих, хто був у нього під рукою. Проблеми в атаці нікуди не поділися, та й в інших лініях, незважаючи на зовні довгу лаву, підсилювати гру було фактично ніким. Коуч намагався вичавити максимум з наявного в наявності. Ні дати, ні взяти, імпровізація в межах заданої композиції. На жаль, не спрацювало.

До берегів Ліги Європи

Кожного – за здібностями. Навіть самий адекватний аналіз ситуації по гарячих слідах нічого, крім цих самих емоцій, як правило, не приносить. Так, на сьогоднішній день участь в Лізі Європи для " Динамо – об'єктивна даність. Виходячи з нинішньої ситуації, на щось вище третього місця в груповому турнірі Ліги чемпіонів кияни претендувати навряд чи змогли б. Причому за будь-якої, навіть самої делікатної жеребкуванні. На одному креативі Вербича попереду в матчах з світовими грандами далеко не заїдеш. Виключення, звичайно, цілком можливі та бажані нами, але вони тільки підтверджують існуючі правила...

Зате в Лізі Європи у киян з'явиться можливість поборотися з досвідченими суперниками, а враховуючи досить високий індивідуальний клубний рейтинг, розраховувати на потрапляння в плей-офф. І навіть з першого місця. Такий сценарій виглядає цілком перспективним. І перспективна молодь по-справжньому "обобьется" в серйозних боях, і український рейтинг в таблиці коефіцієнтів УЄФА є шанс підвищити. Не варто забувати, що і Хацкевич – аж ніяк не самий досвідчений тренер на міжнародній арені. Стало бути, білоруський наставник зможе тренувати в подібному досвіді. До того ж у разі попадання у весняну стадію турніру, кияни напевно зможуть перевірити свої сили на тлі когось із грандів або наближених до такого статусу.

У будь-якому випадку, Динамо потрібне підсилення. І справа не тільки і не стільки кадрової складової. Це саме посилення повинно мати системний характер. Додавати ще є в чому, а в дечому – і поготів. Проблема з фактичною відсутністю наконечника атак нікуди не поділася і залишається актуальною як ніколи. Важливим буде не зупинитися в прогресі лідерам Циганкову з Вербичем. Хотілося б, щоб болючий урок від Аякса не пройшов для команди даром. А ми будемо чекати, вірити і сподіватися.



Категория: Спорт


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут