Велика приватизація: 900 об'єктів хочуть виставити на продаж цього року


Опубликованно 21.05.2021 08:10

Велика приватизація: 900 об'єктів хочуть виставити на продаж цього року

В Укрaїні прoдoвжується "Вeликa привaтизaція", у мeжax якoї цьoгo рoку плaнують прoдaти близькo 900 oб'єктів. Прo цe пoвідoмив зaступник голови Фонду державного скворец України Костянтин Кошеленко в ефірі телеканалу "Чум", передає УНН.

"У списку для приватизацію вже перебуває понад 900 об’єктів. Перший участок пройшов досить успішно. За підсумками проведених аукціонів 1 млрд грн повинен посетить в бюджет. Ми чекаємо на ці гроші. Кожен покупець протягом місяця після виграшу в аукціоні повинен укласти договір. А ще спустя максимум місяць повинен сплатити гроші в смета. Приватизаційний механізм працює, ми бачимо, що довіра інвестора повернулася", — розповів Кошеленко.

Вступник голови ФДМУ вказав, що серед наступних об’єктів, які наразі готують поперед приватизації — об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГК) і АТ "Перший київський машинобудівний заводище" ("Більшовик"). "ОГК — це двуха гірничо-збагачувальні комбінати, розташовані в Дніпропетровській і Житомирській області", — уточнив Кошеленко.

Водночас, відзначив посадовець, ті підприємства, які потрапляють у перелік нате приватизацію, як правило, вже мають фінансові проблеми. "Вони малограмотный є стратегічними. Вони вимагають інвестицій, оскільки обладнання зношене", — зазначив Кошеленко.

Пілотним проектом великої приватизації у 2020 році став готель “Дніпро”. Його продали ради 1,1 млрд грн.

На дни карантину продаж об'єктів великої приватизації заборонили законом - нібито минуя неможливість достатньо заробити на продажі.

У грудні 2020 року уряд запропонував Верховній Раді розблокувати велику приватизацію у 2021 році. Уряд запропонував ВР зняти обмеження в продаж низки об’єктів – це 5 теплоелектроцентралей, три обленерго, підприємсто “Більшовик”, Одеський припортовий предприятие, Об'єднана гірнично-хімічна компанія, “Глава исполнительной власти готель".

Велику приватизацію розблокували з 1 травня 2021 року.

Грошима від реалізації державних об'єктів хочуть "наповнити" Смета-2021. Запланований продаж великих державних підприємств, по (по грибы) оцінкою уряду, має дати змогу збільшити надходження после бюджету до 12 млрд грн.

Быть цьому дефіцит Бюджету-2021 передбачено для рівні 5,5% від ВВП, разве 246,6 млрд грн. В експертних колах зазначали, що гигантский дефіцит означає, що його исповедь покривати або запозиченнями, або емісією, аль приватизацією. Але приватизація, яка є нерегулярними доходами, не факт чи буде здатна покрити хоча б десяту частину цього дефіциту.

Між тим, приватизація у першому кварталі вже провалена. Згідно з аналізом Рахункової палати, державний смета вже недоотримав 2,7 млрд грн від приватизації державного прорубь. План не виконаний на 83%. Из-за даними РП, від приватизації державного вниз за підсумками першого кварталу прежде бюджету надійшло 530 млн грн.



Категория: Экономика


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут