Що скуштувати у В'єтнамі? Напої і десерти в'єтнамської кухні
Опубликованно 06.10.2017 10:00
Пряна і екзотична кухня В'єтнаму не може бути поставлена в один ряд з гастрономічними засадами сусідніх країн. Багато вона запозичила з кухонь Китаю, Індії і Франції. Відвідування невеликих автентичних кафе або ресторанів у В'єтнамі стає справжньою пригодою для туристів, що цінують різноманітність ароматів і смаків.
Особливості в'єтнамської кухні
У в'єтнамській кухні основним є баланс, який найчастіше проявляється у використанні в одному блюді двох або кількох контрастних текстур (хрустких і м'яких). Баланс дотримується між основними смаками: гірким і солодким, кислим, солоним і пекучим, кольором інгредієнтів, трав і спецій і навіть в гармонійному використанні охолоджуючих і зігріваючих інгредієнтів відповідно до принципів Інь-Янь.
Особливостями кухні В'єтнаму є:свіжість їжі — страви, як правило, готують перед подачею і не заготовляють про запас;використання великої кількості свіжих трав і овочів;популярність страв, що містять бульйон.
Заохочується подання різноманітних соусів: окремо від приготованої страви для додавання або обмакувания. Найпоширеніші у В'єтнамі приправи:імбир;лемонграс;коріандр (кінза);м'ята;тайський базилік;тайський чилі;лайм.
Широко застосовується рибний соус, чилі-соус, соєвий соус, креветочная паста. Їжа у В'єтнамі негостра, чилі-соус або чилі-перець подаються, як правило, окремо, як додаткові приправи. Обов'язково, незалежно від замовленого блюда, вам подадуть тарілку зі свіжою зеленню.
Рибний соус і креветочная паста
Ці продукти використовуються майже у всіх стравах в'єтнамської кухні. Приправи це досить специфічні, у їх основі лежать ферментовані морепродукти. Їх практично неможливо визначити «на око», тому нерідко їжа у В'єтнамі стає проблемою для вегетаріанців або людей з харчовою алергією, але це не означає, що потрібно повністю відмовитися від в'єтнамської кухні.
У зв'язку з тим, що серед в'єтнамців широко поширений буддизм, в країні існує особливий пласт чернечого кулінарії, яка вважається не просто вегетаріанської, вона проголошує себе pure vegan. Іншими словами, у ній не використовуються продукти тваринного походження, в тому числі молочні, яйця і тваринні жири. В меню деяких в'єтнамських кафе можна побачити слова: яловичина, курка, креветки і риба. Але в більшості випадків мова йде про вегетаріанських замінниках цих продуктів.
Ви легко визначите, що потрапили в вегетаріанське кафе по напису: «Ком тяй», яку можна перекласти як «їжа вегетаріанців». Часто такі заклади розташовуються поруч з буддійськими храмами.Перші страви
Що скуштувати у В'єтнамі? Ми розповімо вам про багатьох стравах, але почнемо з супів, яких у в'єтнамській кухні досить багато. Їх можна вибрати на будь-який смак. Однак варто визнати, що визнаним лідером у цій категорії є знаменитий у всьому світі в'єтнамський суп фо, що є своєрідною візитною карткою в'єтнамської кухні.
Насправді фо — це плоска рисова локшина, на основі якої готується в'єтнамський суп. Існують і інші страви з такою локшиною, що містять у своїй назві слово "фо". Наприклад, смажена з яловичиною локшина фо.
Але ми трохи відволіклися. Давайте повернемося до в'єтнамському супу фо. Він є дуже популярним не лише в місцевих, але і у туристів, що приїжджають в країну. Основою супу є міцний бульйон з яловичини з приправами, з курки або овочів. Ароматний пряний бульйон готують заздалегідь, перед подачею страви суха локшина ошпаривается, додаються дрібно нарізані шматочки тофу або м'яса, овочі. Всі інгредієнти заливаються киплячим бульйоном.
Ви цікавилися, що спробувати у В'єтнамі? Ну звичайно ж, суп фо, що вам подадуть зі свіжою зеленню (переважно з базиліком), перчиками чилі, лаймом, паростки соєвих бобів, а також густим кисло-солодким соусом, які в тарілку слід додавати за смаком. Їдять фо ложкою і паличками.
Цікаво, що готують це блюдо не тільки в ресторанах та кафе, але і на вулиці на вугіллі. Треба визнати, що це не єдиний суп-локшина в кухні В'єтнаму. Практично в кожному регіоні є свої різновиди супів. Серед тих, що популярні у всій країні: B?n b? Hu? — досить гострий суп, як правило, на яловичому бульйоні з круглої рисовою локшиною, M? Qu?ng — суп з ковбасками, жовтої тонкою локшиною і арахісової посипкою.Салати
Не можна сказати, що рясніє салатами в'єтнамська кухня. Що спробувати з цієї категорії страв? Приміром, з суцвіть бананів, пророщеної сої, з додаванням м'яти, базиліка. Багатьом подобається салат зі свіжих овочів, стебла лотоса і рисових хлібців. Любителі морепродуктів оцінять салат з мідій, смажених на грилі, до яких додають м'яту і рисовий папір.
Закуски
Що скуштувати у В'єтнамі закусок? Рекомендуємо рисові роли – смажені, хрусткі, а також на пару. Швидше за все, вам сподобаються яєчно-пшеничні млинці з морепродуктів, хоча начинка може бути найрізноманітнішою. Ще одна цікава закуска – хлібці з рисом на грилі, до яких подаються різні соуси і рисові пудинги з арахісом. Гой Куон
Це блюдо можна порівняти з пельменями особливої ліплення. Воно прийшло у В'єтнам з Китаю. На відміну від китайської страви, в'єтнамське має іншу начинку і готується не на сковороді, а на пару. У в'єтнамській кухні відрізняється і форма – замість традиційних «луковок» їх роблять у вигляді рулетиків.
Начинка Гой Кунів може бути різною – від овочів до свинини і морепродуктів. З рисового борошна тісто виходить низькокалорійним і дуже ніжним. З цієї причини навіть з самої «важкої» начинкою це блюдо не стане навантаженням для чутливих шлунків.Екзотичні страви
Напевно, цей розділ зацікавить лише гастрономічних екстремалів, і тим не менш ми не можемо обійти його стороною. Візитною карткою місцевої кухні є страви з собачатини. Клітки з живими тваринами, встановлені біля ресторанів і кафе, копчені собачі туші викликають справжній шок у приїжджих європейців, а для в'єтнамців це звичайне явище.
Як свідчить статистика, тільки за один рік у В'єтнамі з'їдають майже три мільйони собак. Їх м'ясо дуже жирне, по текстурі і смаком нагадує свинину. На пару готують філейні частини і подають їх разом з креветочной пастою і лимонним або рисовим оцтом.
Реберця і ошийок попередньо маринують в соєвому соусі, а потім обсмажують на грилі. Користуються популярністю і ковбаски з собачого філе – Doi Cho. Як бачите, досить своєрідна в'єтнамська кухня. Що спробувати з описаних страв — вирішувати тільки вам.
Традиційно багато хто вважає щурів нікчемними гризунами, але це не відноситься до в'єтнамцям. Для них м'ясо щура – делікатес. Воно дуже соковите, яскраво-рожевого забарвлення. За смаковими якостями і текстурі трохи нагадує м'ясо кролика. Тушки щурів готують за різними рецептами, але частіше запікають їх у печах або обсмажують на грилі. Подають страву з перцем чилі і кисло-солодким соусом.
Гурманам в'єтнамські кухарі пропонують страви з кажанів. Досить неприємний запах м'яса цих тварин змушує кухарів довго маринувати його в пряних травах і спеціях, а потім обсмажувати на грилі. До страви подають багато зелені, гарнір з рису, перець чилі і часник. В наші дні стають дуже популярні в багатьох ресторанах світу страви з страусиного м'яса. Не залишився осторонь і В'єтнам.
На багатьох туристів м'ясо страуса не справляє великого враження. За смаком воно трохи нагадує яловичину: звичайні стейки, які можуть мати різну ступінь жорсткості.Страви з кобри
У в'єтнамській кухні зміїне м'ясо дуже популярно. Воно вважається цілющим, багато хто навіть впевнені в тому, що приготовані з нього страви не тільки дуже смачні, але і дуже корисні для здоров'я. Приготування змії – це цікавий ритуал. Спочатку кобрі відрізають голову, після цього зціджують кров, яку переливають в пляшку з рисовою горілкою. Потім виймають серце, яке продовжує битися ще близько півгодини, а тушку несуть на кухню, де продовжують обробку.
Поки гість ресторану чекає свого замовлення, йому пропонують випити горілки з кров'ю і закусити сирим серцем змії, яке слід ковтати цілком. Деякий час можна відчути биття всередині. Для європейця досить дивний ритуал, але в'єтнамці вірять, що він благотворно впливає на людину, даруючи йому довголіття і спокій.Десерти
Треба сказати, що в'єтнамці - великі ласуни. Що скуштувати у В'єтнамі на завершення вечері? Багато туристів вважають, що найсмачніший в'єтнамський десерт — це запечений банан. Невеликі шматочки фрукта обсипають рисом, а потім запікають на вугіллі, поступово додаючи кокосове молоко. Подають страву з подрібненим арахісом. Це ласощі подають не тільки в кафе, воно надзвичайно популярне у в'єтнамців як вуличної їжі.
Десерти в'єтнамської кухні досить різноманітні. Не менш смачний Лазень Кам — кульки з апельсина, кунжуту і рису золотистого кольору. Відвідайте місцеві пекарні, в яких представлений великий вибір булочок і круасанів. Особливо хотілося б відзначити цукерки, але не шоколадні, а з натуральних продуктів: кокоса, імбиру, кунжуту, арахісу і бананів.Че
Цей десерт важко класифікувати: пудинг, напій, солодкий суп. До його складу можуть входити желе і боби, насіння лотоса і фрукти, кокосова стружка і кунжут, рис і тапіока, кукурудза і таро. Всі інгредієнти заправляють солодкими кокосовими вершками або сиропом. Найчастіше десерт їдять холодним з пластикового або скляного стакана. Іноді чє подається в тарілках, як суп.Напої
Самий незвичайний у В'єтнамі напій — яєчний кави. Його готують з цукру, жовтки і згущеного молока. В'єтнамці стверджують, що яйце в цьому рецепті необхідно для досягнення ніжної текстури і м'якого смаку. Напій справді виходить з легкої пінкою зверху і повітряний.
Коли стає особливо жарко, і місцеві жителі, і гості країни воліють інші напої В'єтнаму. Смузі та шийки з соковитих фруктів тут мають сотні варіацій. З міцних напоїв рекомендуємо спробувати відмінні бальзами, настояного на лікарських травах. Крім того, у В'єтнамі виготовляють непогане вино. Лідирує в цьому місто Далат.
C? ph?
Якщо ви є шанувальником кави, то варто спробувати і в'єтнамський напій. Ця країна є другий у світі за обсягом виробництва кави після Бразилії, хоча основну частину зерен становить робуста. У В'єтнамі люблять дуже темну обжарку, що надає кави гіркий присмак. Але смак в'єтнамської кави більшою мірою залежить не стільки від зерен, скільки від способу їх приготування.
Для заварювання цього напою використовують краплинні фільтри, які встановлюють прямо на кружку. Іноді потрібно заварити каву заздалегідь, особливо якщо планується його подача з льодом. У цьому випадку склянку або чашку подають без фільтра.
В'єтнамський кави завжди подають солодким. Це робиться для балансування надлишкової гіркоти напою. Якщо ви ще думаєте, що спробувати у В'єтнамі, випийте чашечку кави зі згущеним молоком — ви по достоїнству оціните вафельні і шоколадні нотки напою. Якщо ви віддаєте перевагу несолодкий кави, необхідно про це сказати офіціантові заздалегідь. Крім того, врахуйте, що під «кави з молоком» у В'єтнамі увазі згущене молоко. Якщо ви хочете замовити звичайне молоко, потрібно сказати fresh milk. В'єтнамський кави подається з зеленим чаєм, який підливається без обмежень.
Категория: Туризм