Польща, місто Торунь: пам'ятки. Найцікавіші місця Торуні


Опубликованно 05.10.2017 10:10

Польща, місто Торунь: пам'ятки. Найцікавіші місця Торуні

Кожен турист, вирушаючи в подорож, задає собі питання: "Що подивитися в Польщі, якщо ви вперше опинилися в цій країні?". Які міста варто відвідати, крім Варшави? Які дивовижні пам'ятки архітектури і природи існують тут? Що слід обов'язково побачити? Уся необхідна інформація представлена у статті.Торунь (Польща)

Одним з популярних серед туристів міст в Польщі, крім Варшави, Кракова та Любліна, є Торунь, який розташувався на півночі країни, на річці Вісла.

Місто має багатовікову історію і був утворений в 1233 році, хоча перші згадки про поселення на цій території відноситься до 1100 року до нашої ери.

В Торуні проживає 200 тисяч осіб, місто поділене на дві частини: історичну і сучасну. Історична частина була внесена в список спадщини ЮНЕСКО, тому щороку сюди приїжджають мільйони туристів. Примітним є і те, що це місто - батьківщина астронома, математика і механіка Миколи Коперника.

В Торуні пам'яток багато, кожен може знайти тут цікаве заняття, починаючи з прогулянки по місту і закінчуючи відвідуванням різних музеїв. Але щоб правильно скласти свій маршрут, варто заздалегідь вивчити різні місця і відправитися в подорож.Торунь: пам'ятки

Як вище було сказано, місто поділене на дві частини, і одна з них історична, де можна побачити багато цікавих будівель, які пов'язані з різними періодами. Але обійти все за один приїзд буде дуже складно, та і, як правило, кожен воліє відвідати кілька важливих історичних місць, про які трохи нижче піде мова: будинок-музей, пам'ятники, картинні галереї, мости і парки, а також костели та собори. Міщанський двір

В історичний частині міста Торунь розташована будівля, що збереглася з часів Середньовіччя і було занесено в список спадщини. Називається воно Міщанський двір. Його побудували в 1489 році, довгий час він служив літньою резиденцією братству Святого Георгія.

Будівлю було зведено з цегли, має гострі дахи, що свідчить про готичному стилі, і спочатку використовувалося як місце для зібрань, куди приходили ремісники, прості міщани і купці.Історичні будівлі

Найбільше пам'яток в Торуні - це, звичайно, історичні будівлі, побудовані багато віків назад, до яких зокрема відноситься Міщанський двір.

До цих пам'яток також варто віднести різні собори і костьоли:Костел святого Якуба, розташований за адресою Rynek Nowomiejski 6, один з найбільших готичних соборів в Польщі. Будівництво його почалося в 1309 році, а закінчилося через 40 років.Кафедральний собор святих Янів і Торуні, побудований в XIII столітті, один з найстаріших пам'яток міста. Відомий своїм дзвоном, який важить понад 7 тонн, а діаметр становить 2,17 метра. Вважається одним з найбільших дзвонів у Польщі.Костел Успіння Божої Матері, побудований в XIII столітті, а через майже сто років був повністю перебудований. Тут колись знаходився мавзолей принцеси Анни, потім костел належав лютеранам, а в XVIII столітті був переданий у володіння бернардинцам.

Однією з цікавих пам'яток в Торуні (в Польщі) є Крива вежа, яка була побудована в XIV столітті. Вона нахилилась з-за того, що була збудована на піску і зиркнула відразу після закінчення будівництва. У цієї вежі є легенда, від чого вона зиркнула. Коли тевтонський лицар, незважаючи на свої обіцянки і чернечий статут, заходив у гості до однієї громадянки і грішив, від цього і зиркнула вежа.

Найвідоміший сувенір, який привозять з Торуні - це пряники і всілякі фігурки у вигляді цього ласощі. В честь цього був відкритий Музей пряників. Фірмова випічка з'явилася ще в давні часи, а перша згадка відносять до XIV століття, коли тут перетиналися торгові шляхи і кулінари мали в достатку всілякі прянощі. В музеї можна познайомитися з історією торуньського пряника, дізнатися, як його виробляли і за якими рецептами, а також можна придбати різні пряникові фігурки.Цікаві пам'ятники

Обов'язково подивіться на пам'ятник Миколі Коперніку, який розташований на площі Старий Ринок у самому центрі міста. Ця статуя висотою більше 2 метрів, велично підноситься на площі. Коперник тримає в одній руці астрономічний прилад астролябію, а інша рука, точніше вказівний палець, що вказує на небо. Довгий час його не хотіли встановлювати, а автор проекту Крістіан Фрідріх Твк не зміг дожити до його установки всього два роки.

Тут варто згадати про те, що крім пам'ятника, існує ще й будинок Коперника, розташований на однойменній вулиці. Цікаво, що досі не було точно встановлено, в якому ж будинку народився вчений - в №15 або 17. Тому в обох будівлях розташований будинок-музей. В будинку №15, що складається з трьох поверсі, є багато цікавих предметів, які збиралися з XVI століття, де можна побачити посуд, колекцію порцеляни, картини, старовинні меблі та багато іншого. У будинку №17 представлені предмети, які були пов'язані з життям Коперника.

Ще однією цікавою пам'яткою є пам'ятник стропильному майстру. По-іншому його називають "фонтан жаб". Цей пам'ятник давно обріс легендами, а одна з них свідчить, що коли-то хлопець, граючи на скрипці, зміг розполохати всіх жаб, які заполонили місто після розливу річки. Парки міста

До пам'яток Торуні можна віднести і природні пам'ятки, у тому числі острів на Віслі, який носить назву Кєпа Базарова. Це історичний і природний заповідник, де колись відпочивали королі. Саме тут був підписаний Торунський мир в 1411 році.

Щоб потрапити на острів, потрібно пройти по мосту Юзефа Пілсудського, звідки відкриється прекрасний міський пейзаж.

У центрі міста є міський парк, де люблять проводити час городяни і туристи, в ньому дуже тихо і красиво, а в струмку живуть місцеві водоплавні птахи. Всюди ростуть дерева і квіти, є лавочки, де можна перепочити і знову відправитися вивчати місто.

Дослідивши місто Торунь, ви зможете відвідати і інші населені пункти. У сусідній нам країні безліч визначних пам'яток. Так що знову задавшись питанням: що подивитися в Польщі, з великою ймовірністю, новий маршрут вивчення країни буде швидко побудований, адже стільки чудових історичних місць чекають допитливого туриста.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут