Петровський завод, Забайкальський край: сторінки історії


Опубликованно 26.11.2017 03:35

Петровський завод, Забайкальський край: сторінки історії

Петровський завод – одне з найстаріших металургійних виробництв Сибіру, котре народження однойменним містом (нині Петровськ-Забайкальський). В історії відомий як місце заслання декабристів. На жаль, його спіткала доля багатьох прославлених підприємств – у 2002 році завод визнаний банкрутом.

Народження

При Катерині Великій Росія швидко обростала новими територіями. Тисячі купців, козаків, дослідників і мандрівників освоювали безкраї простори Сибіру і Далекого Сходу. З'являлися поселення, будувалися фортеці і торгові факторії. В першу чергу для облаштування потрібні будматеріали і метал. Ліси і каменів було в надлишку, а ось найпростіші металеві вироби доводилося доставляти за тисячі кілометрів.

Купець Бутыгин звернувся до Катерини II з клопотанням про спорудження чугуноделательного виробництва в Забайкальському краї. Петровської завод (так його назвала імператриця) почав зводитися в 1788 році зусиллями засланців і рекрутів. Навколо підприємства виникло однойменне селище, з часом розрісся до розмірів міста.Початок шляху

29.11.1790 року, після двох років будівництва, Петровський завод видав першу продукцію. Руду добували поруч, біля річки Баляги. Спочатку діяла всього одна домна, її потужностей вистачало, щоб покрити запити нечисленного населення прилеглих регіонів. Виробництво складалося з:Чугуноплавильного, передільного ділянок.Кузні.Якірної, різьблений, формувальної фабрик.Греблі.Госпіталі, казарми, магазину та інших об'єктів.

Робочий персонал складався з 1300 чоловік, багато з яких були засланцями. Для їх охорони містилися понад 200 козаків і солдатів.

Основною продукцією були чавун, сталь і вироби з них. У 1822 році завод розширився асортимент збільшився за рахунок листового, смугового і шірокополосового заліза. В цей період на підприємстві була споруджена перша в історії чорної металургії країни парова машина конструкції Литвинова і Борзова (на підставі робіт Ползунова).

Декабристи

Після невдалого повстання на Петровський завод було заслано понад 70 декабристів, серед них такі відомі особистості, як М. К. Кюхельбекер, Н. М. Мурах, Н. А. Бестужев, К. П. Торсон, Н.П. Рєпін та інші. Сюди ж переїхали дружини деяких офіцерів.

Втім, начальство не допускало «баламутів» на фабрику, побоюючись їх впливу на робітників. Декабристи в основному виконували роботи по господарству, рили обвідні канави, ремонтували дороги, мололи борошно ручними жорнами. За наполяганням офіцерів ними була організована «академія», в якій вони навчали місцеве населення грамоті і суспільних наук. Після 9 років каторги (1830-39) більшість з них було відпущено на вільне поселення.

Друга половина XIX століття

До цього часу на Петровському заводі не тільки виплавляли метал, але і виготовляли складні вироби і агрегати. Парові машини, зроблені на підприємстві, встановлювалися на пароплавах, що курсували по річках Шилка, Аргунь і Амур.

До 1870 році на виробництві з'явилися зварювальний піч, прокатні стани, пудлинговая і кричная фабрика. Діяли механічний, ливарний, доменний цеху. Після скасування кріпосного права став використовуватися наймана праця, що дозволило збільшити продуктивність.

В кінці XIX століття через дану місцевість вирішили прокласти залізничну магістраль Транссиб. У 1897 році почалося будівництво станції «Петровський завод», а 6.01.1900 року сюди прибув перший склад.Вік двадцятий

На жаль для місцевого населення, з будівництвом залізниці в регіон хлинув більш дешевий метал з Уралу. Виплавка чавуну стала нерентабельною. Економічна криза, викликаний поразкою в Російсько-японській війні, остаточно добив підприємство. У 1905 році робота була майже припинена, діяли лише невеликі виробництва: художнє лиття, виготовлення механічних та ковальських виробів. У 1908 завод викупили купці Риф і Полутов, провели реконструкцію і запустили виробництво. Основним замовником виступало Військове відомство.

Після революції, незважаючи на низьку рентабельність, підприємство продовжило роботу. Були побудовані формувальний зал і електростанція. З 1937 року «Чуглит» (так стали називати завод) значні обсяги продукції експортував в Японію і Китай.

Велика Вітчизняна сприяла розвитку виробництва. Перебуваючи глибоко в тилу, завод був зручною базою для нарощування виплавки металу та виготовлення дефіцитних виробів. За роки війни продуктивність зросла більш ніж удвічі: з 27600 тонн сталі в 1940 році до 66200 тонн в 1945-м.

У повоєнні роки виробничі потужності постійно розширювалися. Збільшилися виплавка сталі, чавуну, виготовлення прокату. Сумарний обсяг продукції у 1960-му в 10 разів перевищував показники 1940 року.

Занепад

До 1970-м рокам місцеві запаси сировини виснажилися. Руду і паливо доводилося завозити здалеку, що призвело до подорожчання продукції. Якщо в радянський період з цим мирилися, щоб забезпечити зайнятістю городян Петровська-Забайкальського, то після здобуття Росією незалежності економічна доцільність вийшла на перший план.

Якщо сьогодні подивитися на фото Петровського заводу здалеку, то здається, що металургійний гігант ось-ось розправить плечі, задымит трубами. Його корпусу немов спрямовані в небо. Але реалії такі, що остання плавка була проведена в 2001-м Роком пізніше підприємство було визнано банкрутом, виробництво зупинено. Можливо, назавжди. Так закінчилася 211-річна історія одного з первістків російської металургії.



Категория: Туризм


Спонсор

Спонсор

Ссылки партнеров

Ваша реклама тут